четвъртък, юни 13, 2024

Росен Плевнелиев: Мечтата на Кремъл е президентска република у нас

Мечтата на Кремъл е да се установи президентска република у нас. Това предупреди в студиото на Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев, президент на България 2012 – 2017 г. Предупреждението му идва на фона на заявката на ВМРО и лидера им Красимир Каракачанов за промяна в Конституцията.

Рецептата за демокрация у нас е силни партии в Народното събрание, а не силен президент. Дълбоко се притеснявам от заявките на Каракачанов, заяви Росен Плевнелиев. Изказването му влиза в контекста и на критиките му към служебното правителство на Стефан Янев – второто служебно правителство, сформирано от Румен Радев.

Сега убедено можем да кажем, че цялата власт в държавата е на президента русофил Румен Радев, заяви още Росен Плевнелиев, президент на България по повод последната и поредна афера с подслушването и политическите трусове от последните дни.

Службите се обезглавиха за нула време от едно служебно правителство, което не би следвало да прави такива действия, категоричен бе Плевнелиев.

Когато бил действащият държавен глава, тогава не е получавал никога и по никакъв начин данни за подслушване, защото е незаконно. Цялата власт е ваша, цялата информация е ваша и дайте да накажем виновниците, призова Плевнелиев служебното правителство. Той обаче е скептичен, че факти и данни ще бъдат изнесени, така както се е случвало до този момент повече от 30 години – няма нито едно доказателство за подслушване, няма нито един осъден за това престъпление. „Да не вдигаме пушилки – наслушах се на такива обвинения… Моля ви, извадете доказателство“, призова Плевнелиев.

Според Плевнелиев главният секретар на МВР бил уволнен абсолютно незаконно. Той обаче се застрахова в твърдението си, като посочи, че разполага за случая с информация само от медиите.

Плевнелиев вярвал, че патриотичните сили плюс ГЕРБ плюс Демократична България могат да извървят пътя до единението за влизане в еврозоната. Сега обаче е изключително разколебан, защото вижда как тази негова мечта отива в небитието. Това се случва преди всичко заради нападките и недопустимите действия на Демократична България, които нападат сестринска в ЕНП партия като ГЕРБ.

Вървим към втори мандат на президент русофил и популист, а служебният премиер се е превърнал в шеф на предизобрния щаб на Румен Радев за втори мандат, според Плевнелиев, който допълни: „Е, честито на Демократична България.“

Плевнелиев разкритикува промените в Изборния кодекс, тъй като няма подготовка за провеждането им, а гласуването им определи като яростно и в последната секунда. Държавният глава Румен Радев изнудил и Държавен вестник да публикува през нощта промените – всичко това с цел определени политически субекти да се възползват. Плевнелиев обаче не посочи имена. Може да се очаква нов „Костинброд“.

Той определи протестните партии като популистки и само с цел да вземат властта – президентът популист Румен Радев, „Изправи се! Мутри вън“, Демократична България и „Има такъв народ“.

Как така се случи, че и трите операции, които взривиха България свалиха ГЕРБ и Бойко Борисов, запита Плевнелиев. Видеото с кюлчетата и пистолета в спалнята на премиера Бойко Борисов било заснето преди години, но защо не било показано по-рано, запита Плевнелиев. Тези съвпадения са много съмнителни.

Той призова политиците да спрат с измислените скандали и бруталното противопоставяне. Ние нямаме президент, той не може да говори така – той е президент на всички българи, на левия и десния политически спектър. Когато абдикира от своите задължения и води битки с вдигнат юмрук, трябва да си дадем сметка, че се намираме в ненормална ситуация, категоричен бе Плевнелиев.

Президентът популист и трите популистки партии работят заедно, взеха властта и синхронизират действията си денонощно, отсече експрезидентът.

Агентите на Държавна сигурност изплуваха и те ни казват какво щяло да се случи на следващите избори, каза още Плевнелиев и допълни, че има много майстори на сцената, но въпросът бил какво щяло да се случи.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!