Родители протестират сега и срещу СOVID тестовете

Родители и учители, които не са съгласни децата редовно да бъдат тествани за Сovid-19, като условие да се върнат в класните стаи и да учат присъствено, излязоха на протест в София, съобщи БНР.

Протестиращите изтъкват, че тестовете не са достоверни и няма да спрат пандемията и са против решението децата, чиито родители откажат тестване, да останат само на дистанционно обучение.

Протестното шествие в София започна в 15 часа от входа на НДК, продължи до Министерство на здравеопазването и президентството. Протестиращите са се снабдили с близалки, които ще хвърлят пред Министерството на здравеопазването в знак на протест срещу тази форма на тестване на децата.

Министърът на образованието Николай Денков коментира казуса, като заяви, че не разбира защо има протести. Тестовете са медицински изделия, регистрирани са в Европа и се използват в редица европейски страни.

Решението кои точно тестове да се използват се взима в Министерство на здревеопазването, като в комисията няма представител на МОН. Денков знае, че са поръчани по-висококачествените тестове, макар и подобни на тези в аптеките.

Единственото, което са поискали от здравните власти е тестовете да бъдат от един тип, за да се направи веднага кампания сред учители и родители и да няма организационни трудности.

„Прави се подготовка и за двата варианта – децата да се тестват в училището, и вкъщи. „Ако може родителите да ги правят вкъщи, би било чудесно. Трябва обаче да сме сигурни в достоверността и затова родителите трябва да бъдат добросъвестни“, коментира Денков.

Протести са организирани и във Варна, Велико Търново, Гоце Делчев, Монтана, Силистра, Стара Загора, Чепеларе и Ямбол.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!