понеделник, април 15, 2024

Родители мислят за конспирации вместо за ваксинация на децата си, недоумява Лъчезар Томов

При тези рекордни бройки на заболели и смъртни случаи не може да се връщат децата сега – те могат да учат, но при определени условия. Това заяви пред БНР математикът Лъчезар Томов.

Според него трябва да има тестване на учениците. Той посочи, че е категорично против връщането на децата в училище сега.

„При ситуация, в която трябва да се търси от родителите съгласие за тестване дори два пъти седмично, когато имате не 200 на 100 000, а 700 на 100 000 заболеваемост, ефективно число е 1,3 – тоест 10 души заразяват 13, имате 500 заразени деца на ден, някои от тях се нуждаят и от болница, включително и на кислород, имате пълни COVID отделения и нямате такова в „Пирогов“, повече от неразумно е да се връщат в училище“, категоричен бе Томов.

Той посочи, че вече 21 деца са починали, а в Националната кардиологична болница са се лекували рекорден брой деца със сърдечни проблеми.

По негови думи при делта варианта 4% по-често се заразяват децата. Математикът обясни, че у нас заразяването започва първо от децата и две седмици след това отива при възрастните.

Вместо родителите да мислят как да ваксинират децата си, за да се възстанови присъственото образование, те мислят за конспиративните теории, изрази недоумение той и даде пример с Великобритания, където има нечувана заболеваемост: „Там са 3000 на 100 000. Там започна от училища без всякакви мерки, в които има чудовищна заболеваемост – там има 6000 на 100 000“.

Вместо да се наложи локдаун, да се въведат още мерки, ние си говорим как да разхлабваме, заяви и Петър Велков, математик и експерт по управление на кризи.

По негови думи зелените сертификати и тестовете са мерки за превенция, които е трябвало да се случат много по-рано. Според него сега е нужно затягане на мерките, тъй като ситуацията тепърва ще се усложнява.

Велков подчерта, че тестове и ваксини могат да се прилагат при спадане на заболеваемост, а това няма как да се случи следваща седмица.

Всичко е проблематично – родители не искат тестване, учители не искат ваксиниране, обобщи той и посочи, че в момента трябва локдаун.

Според него и ваксинация сега накуп е рискова, както и струпването на много хора на едно място за тестовете.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!