петък, февруари 23, 2024

Ресторантьорите искат удължаване мораториума върху кредитите – 2 г. след края на пандемията

Ресторантьорите искат удължаване мораториума върху кредитите минимум две години след края на пандемията. Това стана ясно от думите на Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация пред БНР.

„Загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи“, коментира той по повод удължаването на извънредните мерки до 31 януари.

Сега кредитите са разсрочени до края на март, но според Димитров срокът е несериозен в тази ситуацията, в която се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори, каза Димитров.

„Още един проблем стои – това е такса сгради и такса смет – това е нерешен проблем – общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали„, обясни представителят на БХРА.

„Чакаме и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“ – да се връщат 20 % от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година„, каза той.

По думите му изплащането по тази програма трябва да започне след 20 януари. Мнозина ресторантьори кандидатстват по мерките „Запази ме“ и нямат точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти.

Една трета от ресторантьорския бизнес фалира – това са 32 на сто – те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите. 30 % е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград. Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях – има отлив от тази професия вече„, каза зам.-председателят на БХРА.

Специалистите в бранша са създавани в продължение на години. Какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес, запита Атанас Димитров.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!