Решаващият опит за кабинет – с „Продължаваме промяната“, иначе отново на избори

Решаващият опит за съставяне на правителство ще бъде с мандата на „Продължаваме промяната“. Не се ли случи това, ще ходим отново на избори. Това показват електоралните нагласи на проучването на Центъра за анализи и маркетинг, представени от неговия директор Юлий Павлов на пресконференция в БТА.

По думите на Павлов най-вероятно избирателната активност на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември ще бъде около 50%. Въпреки това около 53% от хората са готови да излязат да гласуват. Според него двата центъра – партиите на промяната и антисистемните партии, трябва да се разберат, ако искат да се състави правителство в мандата на „Продължаваме промяната“.

В проучването стана ясно още, че най-вероятната първа политическа сила ще бъде ГЕРБ. Ако „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев са втори (15.8% според данните в проучването), ще си получат мандата „екс леге“ и това ще бъде решаващият опит за съставяне на правителство Ако БСП са втори (15.1%), а ПП – трети, то Юлий Павлов не вярва някой да смята, че социалистите могат да направят правителство, подкрепено от всички. Няма съмнение в проучването на коя партия президентът ще връчи третия мандат за съставяне на правителство – ПП.

Останалите партии са със следните проценти на одобрение: ИТН -12.3%, „Демократична България“ 11.8% и ДПС 10.3%. За последното шесто място е възможно всякакво преподреждане. Под въпрос са ИБГНИ, защото гражданската коалиция е около статистическата грешка да влезе или не с 3.2%. „Възраждане“ са с 2.5%, а ВМРО остават твърдо под чертата с 1.2%. За възраждане ситуацията е благоприятна заради крайни радикални елементи, които се харесват на хората и заради гласовете от чужбина, посочи Павлов.

Очертава се 6-партиен парламент, с шанс за седма партия, но Павлов не вярва „Възраждане“ да влезе в парламента.

В резултатите от проучването почти 2/3 от хората смятат, че правителство трябва да има, под ¼ казват, че правителство може да няма на всяка цена. Дали партиите ще се вслушат в това, Юлий Асланов не е оптимист. Новите червени линии намаляват оптимизма хората за съставяне на правителство.

За доверието в политиците Румен Радев води и е единственият политик с доверие над 50%. Илияна Йотова е с 41% доверие, служебният премиер Стефан Янев с 38%, бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков с 36%, бившият служебен финансов министър Асен Василев с 31% доверие. Между 25-30% от доверието на хората събират кметът на София Йорданка Фандъкова, шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов и ректорът на СУ и кандидат за президент, подкрепен от ГЕРБ-СДС, проф. Анастас Герджиков.

Мая Манолова има рейтинг, сходен между този на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова.

За президентски избори, които са на една дата с парламентарните – 14 ноември, 53% от хората са решили твърдо да гласуват. Ще гласувам, но не съм решил за кого, декларират 37.4%, 9.6% не са решили за кого да гласуват, няма да гласуват 16.9%. Втори тур почти сигурно ще има, на който е безспорно, че срещу Румен Радев (47.5%) ще отиде ректорът на СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков (21.8%).

Останалите кандидати за президент – за Мустафа Карадайъ биха гласували 8.6%, за Лозан Панов 5.2%, за Костадин Костадинов 1.7% и за Луна Йорданова под 1%.

По време на пресконференцията в БТА бяха представени и резултатите от проучването за това какво е мнението на хората срещу последните мерки срещу коронавируса. 34.6% одобряват новите мерки, по-скоро не ги одобряват малко над 19%, 14.2% не ги одобряват. Почти 10% са готови да се ваксинират, тези, които философстват и все още не могат да се убедят дали да го направят, са между 14-15%, а тези, които са преболедували инфекцията и имат имунитет – 14.8%. 13.2% категорично не смятат да се ваксинират.

„Ефектът от мерките, макар и дърварски въведени, има намаление на тези, които казват да се ваксинират“, коментира Юлий Павлов.

По думите му, когато се говори за дебата за ваксините, трябва да се каже най-простото нещо – до момента от началото на епидемията за година и половина в България от COVID-19 болните са били между 23-24 000 души. Това означава, че един човек на 250 души за тази година и половина е починал вследствие на коронавируса. Помислете си какво страшно нещо се случва, категоричен бе Юлий Асланов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!