Разследващите са наясно със задграничните имоти на Васил Божков

От Спецпрокуратурата увериха, че разследват имоти на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, който е в Дубай. Повод за изявлението им е публикация в сайта за разследваща журналистика „Биволь“ от 02 март 2021 г.

От Спецпрокуратурата уверяват, че търсят доказателства и предприемане на мерки по обезпечаване на глобата, конфискацията и отнемането на вещи в полза на държавата.

В публикацията става дума за имоти, закупени от Васил Божков преди години сред които е импозантна сграда в центъра на Париж, на брега на Сена. Според публикацията има данни за още един имот в близост до Триумфалната арка, който е закупен чрез фирма, регистрирана във Франция.

От Спецпрокуратурата пишат, че името на Божков излиза в т.нар. Панамски досието и офшорни компании, една от които е инвестирала в самолети.

Малко по-късно от Спецпрокуратурата се коригираха, че разследват „извършени множество престъпления против финансовата и данъчната системи, и такива срещу културно-историческото наследство на страната ни, са съобразени със съдържащата се информация в публикацията за притежавани имоти в чужбина.“.

Припомняме, обвиненията на Божков бяха първоначално 11за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства – обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите и на 27 май 2020 г. му повдигнаха задочно още 7 обвинения.

Самият Божков се намира в Обединените арабски емирства. Това обаче не му попречи да се включи в надпреварата за парламентарните избори през април. Неговата партия „Българско лято“ внесе документи за регистрация в Софийския градски съд на 13 януари.

Самият Васил Божков заяви, че може и да се кандидатира за Народното събрание, „ако партията реши“. Той се кандидатира в 25-ти МИР в София, където листата традиционно води премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

На 2 март 2021 г. ВКС потвърди регистрацията на партията на Васил Божков.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!