петък, февруари 23, 2024

Разширяват кръга близки, които ще дават съгласие за донорство

Промените в Закона за лечебните заведения ще позволяват нови две правомощия на агенция Медицински надзор.

Едното да контролира и проверява начина, по който се формират работните заплати в държавните и общинските лечебни заведения с нови финансовите стандарти, така че да се гарантира правилно разпределение на работните заплати на персонала. 

А второто – увеличават се лицата, които могат да дават съгласие за донорство, като кръгът се разширява от най-близкия до втора и трета роднинска линия, както и право за съгласие ще имат осиновените за донорство, но с една уговорка като са изтекли поне 3 г.

Това заяви в здравна комисия в парламента Росен Иванов, изпълнителен директор на Агенция „Медицински надзор“.

Законът позволява и да се разшири обхватът на живото кръстосано донорство, което ще повлияе най-вече за чакащите за трансплантация на черен дроб и бъбреци. 

Предлага се и нова възможност за трансплантация на матка. Трансплантациите се контролират от агенция Медицински надзор, тъй като Агенцията по трансплантациите е към тях.

На промените, свързани с трансплантациите, възрази депутатът от БСП Георги Михайлов.

По думите му, това ще е почва за закононарушения.

Само си представете броя на клошарите у нас и какво може да стане„, възмути се той. 

Освен това заяви, че двамата основни транспрантолози в държавата – проф. Никола Владов от ВМА и проф. Генчо Начев от „Св. Екатерина“ не са били запознати и сезирани за промените.

Депутатът Нигяр Джафер от ДПС пък се възпротиви за начина, по който вече се прекрояват закони в България.

С един закон отново се правят промени в пет други законопроекта чрез преходните разпоредби. Кое наложи да се променят чрез Закона за лечебните заведения още пет здравни закона – за приватизацията, за кръвта, за трансплантациите и дори новоприетият закон за бюджета на НЗОК, както и този за лекарствените продукти. Има ли закон, който да не бъде бутнат тук. Настояваме да се възстанови логиката на законодателния процес“, настоя Джафер.

Д-р Калин Поповски от Обединени патриоти също не хареса поправка в закона – акушерките да водят женска консултация през цялата бременност и каза, че така ще върнем във времето на майка му, когато жените не са били гледани на ехограф.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!