Разпределен е сигналът на Бойко Рашков за разследване на Иван Гешев

Сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев, вече е разпределен на прокурор, каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред БНТ. Сигналът беше изпратен в Националната следствена служба и прехвърлен към Спецсъда.

Маджарова припомни, че данните на Рашков бяха препратени до спецпрокуратурата и на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме.

В отговор на думите на Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна специализирана прокуратура. То думите й такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани, допълни тя.

Ръководителката на Спецпрокуратурата Маджарова припомни текстове от действащия от 1975 г. Наказателно-процесуален кодекс (НПК), според които основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът.

В Кодексаа от 1952 г. се предвижда възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.

Припомняме, служебният вътрешен министър Бойко Рашков изпрати до НСлС сигнал, с който искаше разследване на главния прокурор Иван Гешев, но от там препратиха сигнала до Спецпрокуратурата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!