Изпълнителният директор на АГ „Шейново“ д-р Румен Велев винаги е готов да поеме отговорност за разменените бебета като „отговорност на един морален акт“. За момента не виждам такава причина, а виждам моята роля в това да изградя бързо подобрения на системата за работа и изписване на бебета.

Всички стандартни процедури в болницата са преразгледани, за да не се допускат подобни случаи. В документа при изписване на бебето ще има и втори подпис на служител на болницата. Вече майките лично ще пишат номера на гривната на бебетата, като така ще има контрол и от тяхна страна.

Най-страшното е това, което се случва в семействата и пациентите, изтъкна Велев на брифинг пред журналисти.

Той обясни, че голяма част от доклада и отразената в него информация съвпадат с вътрешната проверка на болницата за това да установят какво се е случило, как е станала самата размяна на бебетата и кои хора са имали пропуск и вина в този случай. На базата на вътрешна проверка са наложени дисциплинарни наказания на трима човека от отделението по неоантология- на началника на отделението, на старшата акушерка и на дежурния лекар. Санкционирани са с предупреждения за уволнения, а старшата акушерка е понижена.

Очакват се резултатите от проверката на досъдебното производство.

Велев няма персонален контакт с двете родилки, но се срещнал с адвокатите на двете семейства. Двете страни постигнали единомислие в това, че е добре максимално бързо децата да се върнат на биологичните си семейства. В случая с разменените бебета става дума за низ от случайности, посочи шефът на болницата.

Предстои и поставяне на видеокамера в стаята, в която биват настанявани бебетата след самото им раждане, като записите ще се пазят два месеца. Румен Велев е убеден, че с въведените мерки ще се избегнат подобни случаи. Максимално дълго време бебетата ще бъдат с майките. Ще се въведе и по-дълго присъствие и на бащите.

Коментари