България спечели второ място на Международното езиково състезание „Китайски езиков мост“ – 2018. По този начин страната ни се нареди на първо място сред европейските участници в престижната надпревара. С основна заслуга за гръмкия успех е Станислав Макреев. Негова партньорка пък беше Лора Тоскова.

Надпреварата завърши вчера 21.10.2018, а мястото на провеждане бе град Кунмин, провинция Юнан. Надпреврата бе излъчвана и по местен телевизионен канал, като бе гледана от милиони зрители. Те станаха свидетели на различните кръгове, в които участниците са говорили на традиционен китайски език, изпълнявали са шоу програма и са отговаряли на въпроси от различни области, като литература, история, география. На първото място в състезанието се класира Корея.

17-годишният Станислав вече 3 години учи китайски език в 18. СОУ „Уилям Гладстон“. Трудил се е много, за да постигне успеха. И днес се чувства щастлив. „Състезанието ни даде уникална възможност – да се развием, да добием самочувствие, да завържем много приятелства с хора от цял свят. Ние се доказахме като отбор и обединихме сили. Поставихме България над всичко! Доволни сме от наградата, макар да можехме да постигнем още… Трудно е да опишем емоцията от преживяното. Това е нещо, което те грабва и понася“, сподели щастливият Макреев.

Огромна заслуга за успеха има и преподавателката, която е подготвила българчетата за състезанието, като освен знания им е дала и много морална подкрепа. За победителите тя споделя: „Много съм щастлива за постигнатите резултати. Но съм по- щастлива от това как усилено учеха, въпреки изключително натоварената програма. Винаги намираха време да упражняват речта си, въпросите, а и да научават по нещо ново за Китай. Чувствам се щастлива и горда!“

Коментари