Рашков няма право поименно да посочи имена на подслушвани

Български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на българския съд – специализирания. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание по време на изслушването си пред депутатите по темата за изнесени твърдения за незаконно подслушване на политици и на граждани.

„Вие искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам кои лица са подслушвани и кои не ли? Сбъркали сте името. Аз не се казвам Цветан Цветанов, защото законът не ми позволява да ви давам такава информация. Извикайте си дясната ръка да дойде да чете СРС-та и да чете звукозаписи на лекарите от Горнооряховската болница“, се противопостави Рашков на опита за шиканиране на изслушването от страна на депутатите от ГЕРБ.

Бюрото за контрол за СРС-тата ежегодно изготвя обобщен доклад до НС, в който се посочват обобщени данни. Бюрото, което по закон може да вникне по всички детайли на СРС-тата, не е длъжно да ви дава поименно отчет кой е подслушван и кой не е подслушван, добави Рашков.

Двама министри (на вътрешните работи – б.р.) са наблюдавали безучастно и са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за специализираната прокуратура, изтъкна служебният министър. Всички искания на прокурорите от спецпрокуратурата са изготвени против и в нарушения на Закона за СРС-тата, каза Рашков.

Той увери, че ще предостави достатъчно информация, с която да аргументира думите си за незаконни подслушвания на политици и граждани, но пред съответните оторизирани за това органи.

Ако вие наричате противозаконното ограничаване на правата на българските граждани пушилка, не знам как обществото ще оцени това. Това ли е вашата политически позиция, сега ще чуете, имайте търпение, обърна се Рашков към депутатите на ГЕРБ.

Вярно е, че прокуратурата започна да се самопроверява, посочи той и добави, че само преди два дни станало ясно, че има неправомерно подслушване на български граждани една част, от които се занимават с политика. Рашков се пита може ли след като са установили неправомерно прилагане на СРС-та, да се уведомят засегнатите граждани – прокуратурата обаче отказала.

При такова противодействие на прокуратурата – за вас не е нищо и не се е доказало нищо, каза Рашков. Кой е дал разрешението за използването на СРС-та?

Интересно защо само депутатите на ГЕРБ не знаят за СРС-тата, а стоящите до тях известни политици донесли наготово материали в МВР. Готови материали донесли, подчерта Бойко Рашков.

Има данни, че по отношение на някои граждани наблюдението е продължило доста дълго време. Като пример за използване и прилагане на СРС-та главно срещу протестиращи граждани и особено след нахлуването на прокуратурата в президентството той посочи изминалата година. „Мотивите, с които са искани разрешенията са – лицата целят да бъде подронена и съборена властта в републиката“, посочи Рашков.

През 1996-1997 г. парламентът отново бил обсаден от протестиращи, като тогава никой прокурор не си е и помислил, че ще бъде извършено престъпление против републиката, напомни министърът.

Прокуратурата обаче и не е образувала производства за престъпления против събарянето на републиката, посочи Рашков

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!