Рашков: ГЕРБ купуваха най-много гласове, настоящ депутат е възпрепятствал разследвания

Най-много гласове на парламентарните избори на 11 юли са купували от ГЕРБ. Това заяви в отговор на въпрос на News.bg служебният министър Бойко Рашков. След изслушването си в парламента Рашков даде брифинг в ГД „Национална полиция“, посветен на спецакцията на МВР срещу купения вот, започнала от 1 и завършила на 11 юли.

Като пример за купуване на гласове от ексуправляващите от ГЕРБ МВР шефът даде пример с откритите в Хасковско списъци с над 28 000 човека, чиито глас е щял да бъде купен.

Никога досега не са откривани списъци с толкова лица, на които се е готвело да бъде платено, за да гласуват за определена партия“, изтъкна Рашков.

Иначе е имало случаи на купуване на гласове от представители на всички партии, призна Рашков.

На предходния вот на 4 април са образувани досъдебни производства за купуване на гласове, които „могат да се преброят на пръстите на двете ръце„, като никое от тях не е засягало купуване от гласове от представители на ГЕРБ, посочи още той. За сравнение – сега досъдебните производства са над 100.

Действащ депутат от ГЕРБ, по време на изборите на 4 юли бил на началническа длъжност в МВР (т.е. Христо Терзийски, бел.ред.), бил разпоредил сигналите за купуване на гласове да не се вземат под внимание преди 20 часа. Това съобщи от своя страна заместник-министърът на вътрешните работи Емил Ганчев.

Бивши министри на вътрешните работи са сключили противозаконно споразумение с прокуратурата, което дава възможност на прокурори да се запознават с оперативните разработки на МВР още от регистрирането им, разкри още Рашков. Става дума за периода, в който начело на прокуратурата е бил Сотир Цацаров и настоящия обвинител номер 1 Иван Гешев.

„Така е осигурена неограничена възможност за теч на информация в посока, която не е в интерес на обществото. Освен това тези действия са извършени в нарушение на закона за защита на класифицирана информация, според който право на подобна информация може да изисква само прокурора, на който е разпределено по случаен принцип делото“, изтъкна още Рашков.

Служебният МВР шеф заяви, че със стъпването си в длъжност е прекратил тази своеобразна уговорка между полицията и държавното обвинение, както й че е сезирал ДАНС за казуса.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!