Радомир поиска вода от Перник

Радомир иска вода от Перник, за да реши проблема със задълбочаващата се водна криза, предаде БНР.

На днешната сесия на местния общински съвет е взето решение за възстановяване на статута на помпена станция „Крапец“, намираща се във водосбора на язовир „Студена“, като резервен водоизточник.

Съветниците са възложили на кмета Пламен Алексиев да запознае с взетото решение министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и кмета и ОбС в Перник.

В разгара на водната криза в Перник помпената станция „Крапец“ беше запечатана, след като проверка установи нерегламентирано пренасочване на вода към Радомир, което било позволено само в условията на аварийна ситуация.

По думите на кмета на Радомир, станция „Крапец“ е резервна за високата зона на град Радомир, село Копаница, ПСОВ „Батановци“ и махала Андрейна на град Батановци.

В момента те се захранват от помпена станция „Сиреняците“ в село Стефаново. През последния месец обаче, заради сериозното намаляване на водните количества в извора, помпите все по-често изключвали.

При последното си посещение в Перник екоминистърът Емил Димитров заяви: „Трудно ми е да кажа: перничани, от днес имате вода, започвайте да я раздавате другаде. Решение, за да дойде вода в Перник от София, взе Софийският общински съвет. Дали вода от Перник да се дава на други градове трябва да го реши град Перник.“

Председателят на общинския съвет в Радомир Светослав Кирилов заяви, че очаква положителен отговор от Перник. Той коментира, че язовир „Студена“ е близо до пълния си капацитет и се надява така, както София помогна на Перник, и Перник да прояви съпричастност към проблема в Радомир.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!