събота, юли 13, 2024

Радиоактивни били заровените боклуци край Червен бряг

Леки нива на радиоактивност са регистрирани край Червен бряг, където прокуратурата разследва незаконно сметище за опасни отпадъци. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от bTV.

Днес той направи проверка на място и уточни, че боклукът е от акумулаторни батерии.

Обвинител номер едно обясни, че резултатите са според предварителни становища на Регионалната здравна инспекция и са назначени експертизи.

По думи на Гешев подобни ями с отпадъци са намерени на две места край Плевен и на едно край София при „Кремиковци“. Той заяви, че вече е установено откъде идват опасните отпадъци. Те били на фирма, свързана с братята Пламен и Атанас Бобкови, които се разследват за незаконен внос и износ боклуци. Гешев посочи, че са намерени товарителници.

„Тровят нашите деца, за да спестят няколко милиона евро, това е престъпление срещу бъдещето на България. Ако това го правят белите бизнесмени, представям си какво ще правят черните“, коментира той.

По негови думи наблизо има река и е имало риск от екокататсрофа.

Гешев обясни, че работещите на мястото били със специални облекла, защото въздухът е рисков.

Запитан дали това не е пиар акция, защото нерегламентираното сметище е било открито в края на май, а все още не е разчистено, главният прокурор поясни, че това са възможностите на държавното обвинение.

Припомняме, преди дни беше установено, че част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли край Червен бряг, са внесени от Словакия и Румъния.

На 5 май тази година, беше съобщено за осуетяване на вноса на италиански боклук в Червен бряг.

Братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с „италианския боклук“.

За сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!