В понеделник ще бъде връчен първият проучвателен мандат за съставяне на правителството на ГЕРБ като най-голяма партия в парламента. Това съобщи президентът Румен Радев, който бе гост на церемония по повод 80-годишнината на Националната спортна академия.

„Ще връча първия мандат на най-голямата по численост група в парламента в понеделник. Надявам се времето, което дадох допълнително, да е било оползотворено по най-добрия начин“, каза държавният глава.

Макар и попитан нееднократно, Радев не се ангажира с оценка на вчерашното решение на Народното събрание да върне възможността за гласуване с хартиена бюлетина.

„Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно и ще се произнеса“, уклончив бе той.

Румен Радев коментира и идеята на „Продължаваме промяната“ за законови промени, които да лишат президента от правото да назначава шефовете на служби като ДАНС и НСО.

„Мисля, че е несъстоятелно партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява връщане към порочни управленски модели. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство, на ръчно управление от министър-председателя, сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт“, далеч не споделя концепцията на партията на Петков и Василев президентът.

Коментари