Радев потвърди пред Еди Рама оценката ни за европътя на Албания

Румен Радев потвърди подкрепата на страната ни за готовността на Албания да започне преговори за членство в ЕС. Това е станало по време на срещата тази сутрин на държавния глава с министър-председателя Еди Рама, който се намира на двудневно посещение у нас, съобщиха от Президентството.

Държавният глава каза, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е в интерес на целия регион и на Европейския съюз. България ще продължи да подкрепя усилията на своите съседи в този процес, подчерта президентът.

По думите му България високо оценява постигнатото от Албания за изпълнение на Копенхагенските критерии за членство, включително и за европейското отношение към националните малцинства в страната, сред които и българското. От изключително значение е процесът на европейска интеграция на Балканите да стъпва върху устойчиви и необратими резултати при изграждането на отношения на приятелство и добросъседство в региона, за което Албания е отличен пример, заяви още Румен Радев. Обща бе оценката, че активният пряк двустранен диалог между отделните държави, както и срещите на високо ниво, дават възможност за търсене и намиране на общи решения за бъдещето.

Албания се стреми да повишава още повече качеството на образованието и науката в страната и ще работи за разширяване на партньорствата в тази сфера, както и за привличане на своя територия на утвърдени чуждестранни университети , стана ясно от думите на Еди Рама. Той открои интереса на албанските младежи към българските университети и отправи покана водещо българско висше училище да открие свой филиал в Албания.

Припомняме, вчера пред Еди Рама служебният министър-председател Стефан Янев също потвърди ангажиментите на страната ни към европътя на Албания и интеграцията на Западните Балкани.

Към момента страната ни заяви подкрепа за Албания, но спря Република Северна Македония заради неизпълнението на Договора за добросъседство.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!