Радев не коментира решенията на КС, но иска повече министри като Кирил Петков

Решенията на Конституционния съд не се коментират. Това заяви президентът Румен Радев в Бобов дол, цитиран от БГНЕС.

Думите му са по повод днешното решение на Конституционния съд, съгласно което като държавен глава той е нарушил Конституцията на страната при назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в служебния кабинет през месец май.

Радев заяви, че не е знаел за двойното гражданство на бившия министър.

Бих се радвал, ако България имаше повече министри като Кирил Петков, подчерта той.

Президентът е в Бобов дол по случай празника на града.

Припомняме, съгласно решението на КС указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен.

Делото в КС беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според Конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати, министри и магистрати. Подобен казус има и с председателя на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Конституционалисти обаче коментираха преди окончателното произнасяне на съда, че проблем с актовете с подписа на Кирил Петков като министър няма да се създаде, включително и че те могат да бъдат преподписани от наследника му министър Везиева.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!