Радев: България е „за“ равноправието на македонските българи

Нормално е във всеки един политически процес да има разногласие, но трябва да бъде подчинено на една цел – отстояване на правата на македонските българи. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща в президентството с представители на организации на българите в Република Северна Македония.

По думите му това е знакова среща и за първи път в новата история като държавно ръководство България приема представители на организациите на македонските българи. Това е важна индикация за няколко неща – България като общество и държава започна позитивна промяна към отношението си с РСМ. Нашите сънародници оставали изолирани от политически процес на вземане на решения, но вече не е така. България застава решително зад вас в борбата ви за равноправие, посочи Радев.

Той отбеляза, че оттук-нататък България ще се ръководи именно от волята, желанието и волеизявление като национална идентичност и историческа памет на представителите на организации на българите в Република Северна Македония. Срещата е и индикация за изграждащото се единство между организациите на македонските българи. Без това единствено интересите ви не могат да бъдат защитени, изтъкна държавният глава.

Той добави, че България не може да се намесва в македонските вътрешни дела и организацията на изграждането на единство. Съгласно Конституцията на България ние сме длъжни да го правим – да отстояваме правата на всички българи у нас и навън, подчерта Радев.

Президентът има едно условие – договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, подписан през 2017 г., че имаме правото да отстояваме правата на нашите сънародници. Това води до въпроса за вашата конституционна защита, в законите и в преброяването на населението на РСМ, чиито резултати очаквате, каза Радев.

Той посочи, че РСМ е суверенна държава и България не може и няма да се меси в делата й. Румен Радев е убеден, че при срещата с ръководителите на политическите партии в България ще срещнат подкрепа.

„Други държави, ваши съседи и от региона, които имат части от други народи, имат много по-структурирани официални отношения със своите сънародници в Република Северна Македония“, коментира Радев и призна, че в това отношение сме далеч назад, но ще наваксаме бързо.

„Освен защитата на вашите права България има по-широки интереси спрямо РСМ, но независимо от политическия контекст, проектиране на по-широките интереси в европейското пространство, може да бъдете сигурни, че ще отстояваме вашите интереси. Те ще бъдат водещи – както е било и досега“, категоричен бе Радев.

Според него има още много за какво да се работи, включително да се усъвършенства и процесът на българското гражданство. Полагаме усилия за това, което вие искате – процесът за издаване на българско гражданство да бъде бърз, улеснен, но трябва да сме наясно, че редом с правата, има и отговорности, каза Радев.

Той изтъкна, че това не е просто документ, с който част от македонските граждани получават право да пътуват и да работят в ЕС. Това е непризнаване на документалните факти и принизяване ролята на волеизявлението. Тук едно трябва да работим, така че българското европейско гражданство да бъде повод за гордост, настоя Радев.

Имаме проблем със спазването правата на гражданите на РСМ с европейските паспорти. Това е проблем на ЕС и Радев го споделя с европейските лидери.

„Нашата задача е обща – да прекратим дебългаризацията в РСМ, да опазим нашето общо културно-историческо наследство, паметта на нашите родители до най-далечните исторически извори, да гарантираме достойнството и равноправието на македонските българи с гражданите на РСМ. Всички тези правила наред с погазването на културно-историческото наследство са причината да отлагаме членството на РСМ в ЕС, независимо от цената, която плаща България в момента“, категоричен бе Радев.

Успехът може да бъде постигнат само ако осъзнаем, че имаме голяма обща цел – българският дух, независим, свободен и достоен. България ще върви непоколебимо по този път и очакваме от вас да бъдете открити, свободни и достойни в отстояването на мисията, която е наша обща кауза, подчерта Радев.

Проблемът на България дори с подписването на договора за приятелство е, че той стана много общ, посочи Радев. За разлика от Преспанския договор, който е изключително подробен и детайлен, договорът заседна в исторически спорове. Културно-историческото наследство е изключително важен фундамент като народ, но в тези спорове до момента вие останахте на втори план, вас ви нямаше, изтъкна Радев.

Според него са изключително важни правата на живите македонски българи в РСМ. Там е трудно да кажеш кой е Самуил и кой е Гоце Делчев, отсече държавният глава.

Голямата битка, пренасяна от историята към човешките права, тяхното спазване, пълноценна интеграция в живота – това е, което трябва да се отстоява, подчерта Радев. Когато вие, които живеете там (в РСМ), казвате и посочвате, че са нарушени вашите права, ние казваме на Европа, че вие сте европейски граждани, каза държавният глава.

Според него трябва да бъде ясна историята и това е едно от условията, които България писмено е поставила, за да има движение по започване на преговори за присъединяване на РСМ в ЕС. „Истината трябва да излезе наяве. Не може да има прошка, без да излезе историческата истина“, даде да се разбере Радев.

Той увери, че България не води политика срещу РСМ, а дори напротив – ние сме най-близките и приятелски държави. България е страната, която има най-голям интерес РСМ да стане част по-скоро член на ЕС, да развиваме заедно икономика, инвестиции, медии и образование, каза Радев.

Защо 4 години не смените елементарни текстове в учебниците, защо не го направихте? Защо в държавни медии, в академия на науките, в държавните университети, институтите се стимулира езикът на омразата?“, запита Радев македонските българи. Държавният глава ще продължава да пита и да настоява да се смени държавната политика на РСМ спрямо България.

По думите му в учебниците в България няма такава омраза към РСМ. Ние искаме да видим същото и от обратната страна, защото искаме България да интегрира в ЕС държави и приятели, а не проблеми, подчерта президентът.

Владо Треневски от Сдружение „Интеракция“- Охрид заяви, че срещата с президента му дава надежда. Ние все още сме преследвани и отварянето на досиетата е някаква необходимост за нас, посочи Треневски. „Трябва да излезем от мишите дупки, да си кажем истината и да се борим с нея, с ваша помощ, разбира се. Ние влизаме политически в окопите и обратен път няма. Ние очакваме от България офанзива за бъдещето на македонските българи“, подчерта той.

Треневски посочи, че трябва да бъде прекратена изкуствената граница между Македония и България.

Според македонските българи България се хваща за нещо фалшиво, като трябва да се работи за това да се вдигне реномето на държавата. Ако останем само с това, че да вярваме в МИА и македонската държавна медия, лесно може да се постигне, но няма да има ефект. Това ще е само протоколарно, ние трябва да се борим с наши средства, с наши медии и да можем да покажем, че България не е това, което всички искат да представят, категорични бяха те.

Владимир Перев, от Сдружение „Коридор 8“ – Скопие заяви, че трябва да има политика на разграничение между добрите желания и фактическото положение. Добрите желания остават намерение между хората и политиците, посочи Перев. Той увери, че отношенията между България и РСМ никога не са били по-добри от сега.

Делегацията на българската общност в РСМ включва представители на Политическа партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!