Работодателите да издават ваучери за почивка у нас, предлага ВМРО

ВМРО предлага работодателите да могат да дават ваучери за почивка у нас.

Промяната касае Закона за туризма и Закона за корпоративното подоходно облагане и е внесена като част от пакета предложения към Бюджет 2021.

От партията посочват, че чрез ваучерите за почивка държавата предоставя възможност за осигуряване на туристически услуги, туристически пакети или ресторантьорски услуги в страната. Стойността на ваучерите, давани от работодателя, може да бъде до 50 лева на месец, като цената на туристическата услуга над тази стойност ще се поема от ползвателя.

От ВМРО допълват, че според разпоредбите в Закона за туризма ваучерите не могат да се използват като разплащателно средство за покупката на храна, хранителни продукти, вино, спиртни напитки, пиво и тютюневи изделия, както и за замяната им срещу пари.

Издаването на ваучерите за почивка се финансира от работодателя по правилата за ваучерите за храна. Те са валидни една година от датата на издаване без възможност за преиздаване. От ВМРО посочват, че и държавата може да финансира издаването на ваучерите за почивка, като в тези случаи министърът на туризма възлага издаването им въз основа на акт на Министерския съвет.

От партията напомнят, че още по време на извънредното положение през март са изготвили пакет от мерки за спасяване на икономиката, като голяма част от тях са касаели туризма.

Според воеводите мярката за намаляване на ДДС не е достатъчна, поради което настояват в Бюджет 2021 да бъде заложен механизъм за подпомагане както на българите, работещи на трудов договор, така и на българския туризъм.

Предлага се обща годишна квота за предоставяне на ваучери за почивка в размер на 180 млн. лв. От ВМРО са на мнение, че от предложената мярка биха се възползвали около 300 000 души.

Аргументите им за внесените промени са, че ваучерите ще дадат възможност за начален рестарт и запазване на задоволителни нива на резервации, както и стимул за посещение на родните курорти. Освен това според ВМРО чрез използването на тези ваучери ще се увеличи и покупателната способност като последица от стимулирането на икономиката и възстановяването на работни места, които пък ще донесат приходи в хазната от данъци и осигуровки.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!