„Прозрачност без граници“ очаква сцените от „Арена Армеец“ заради броенето на разписки

Изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов очаква с броенето на контролните разписки от машинното гласуване на 14 ноември да се върнем в ситуациите от „Арена Армеец“ с изморените и изнервени хора, членове на СИК, които в продължение на часове предават изборните книжа, а пък те са пълни с грешки.

Каква е логиката и как се удостоверява, че софтуерът работи добре, като ще се броят контролните разписки, запита Славов в ефира на БНТ.

Според него може да се поиска и касиране на вота заради броенето на контролните разписки. Така се създава една предпоставка за оспорването на изборите.

Ефектът от броенето на контролните разписки може да доведе и до отпадането на преференциите, предупреди Славов.

Според него нито неправителствени организации, нито гражданите могат да защитят правата си от административния произвол на ЦИК. Ръчното броене на контролните разписки ще е траен проблем, който ще съществува и на следващите, и на последващите избори, предупреди Калин Славов.

Той все пак очаква да не може да се заснема броенето на бюлетините от машинното гласуване. Калин Славов се надява на честни и прозрачни избори.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!