понеделник, юли 15, 2024

Проведе се учение за търсене и спасяване при авиоинцидент в Сандански

За пети път ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Гражданска въздухоплавателна администрация проведоха учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него, съобщиха от МВР.

Тази година тренировката се проведе на територията на община Сандански в силно пресечена местност, доближаваща максимално условията на алпийски терен. Основната цел на учението, планирано за провеждане през 2020 година, но отложено заради епидемиологичната обстановка, е да се усъвършенства координацията между екипите от различните структури, имащи отговорност за реакция при подобни инциденти и да се повиши тяхната практическа подготовка. В разиграването на сценария участие взеха екипи и представители от основните структури на Единната спасителна система.

Според игровата ситуация на 16 юни около 9,40 ч. при добри метеорологични условия, екипажът на самолет Airbus А320, превозващ на борда си 150 пътника, докладва за отказ в управлението на машината. Малко по-късно, на 1200 м надморска височина, екипажът информира за невъзможност за управление и се взима решение за аварийно кацане. Последната комуникация и радарна информация от и за самолета е от района на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в гората, източно от града. Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада самолет. Мястото на падането, при което самолетът се възпламенява и огънят обхваща гората, представлява труднодостъпен пресечен терен. Веднага е задействан Националният план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. На мястото на инцидента незабавно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и информационните технологии, на отбраната, на здравеопазването, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението “ гл. комисар Николай Николов коментира, че това учение е много ценно за тях, защото трябва да бъдат подготвени за подобни инциденти.

По думите му в момента се трупало безценен опит – както за екипите на терен, така и за пожарникарите и спасителите в страната, на които ще бъде предоставен филм от учението за учебната им програма.

Гл. комисар Николов допълни, че най-важната задача, която се решава в хода на учението е координацията между ведомствата, включително и МВнР.

Утре учението продължава с анализ на предприетите действия и семинарна част.

Действията на екипите бяха наблюдавани от зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев, изпълняващия длъжността главен секретар гл. комисар Стоян Темелакиев, директора на ОДМВР-Благоевград ст. комисар Георги Кандев, директора на РДПБЗН комисар Георги Пърмаков, кмета на община Сандански Атанас Стоянов и представители на участващите в учението институции.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!