Протестиращи медици преспаха пред Министерския съвет, искат Борисов да ги приеме

Участниците в започналия вчера протест на медицински специалисти с искане за по-добри условия изпълниха заканата си и пренощуваха в палатките, разпънати пред Министерския съвет.

Това обяви медицинската сестра Мая Илиева, лидер на Синдиката на медицинските специалисти. По думите ѝ през нощта са останали около 15 души.

Желанието на протестиращите медици е да бъдат приети днес от министър-председателя Бойко Борисов.

„И ще стоим тук, докато г-н Борисов ни приеме. Дано да има смелостта да се срещне с едни врякащи жени„, подчерта Мая Илиева пред БНР и предупреди, че са търпеливи и ще чакат.

„Дано да успеем да се срещнем с г-н Борисов. Имаме една заложена точка в исканията си и това е колективния трудов договор (КТД) да бъде задължителен за всички„, изтъкна тя. 

Мая Илиева подчерта, че в България проблемите се решават еднолично, само когато Борисов нареди, тогава нещата се случвали. В останалите случаи се правели, че проблеми няма

Тя бе категорична, че не вярват на никого, а не само на здравния министър Кирил Ананиев.

„До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори – за договорки в НРД (Национален рамков договор – б.р.), все още не е разписано“, разкри тя.

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

„Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим„, подчерта още Мая Илиева.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!