Протест заради некачествена вода затвори пътя Бургас – Малко Търново

Протест на жителите от селата Маринка, Твърдица и Димчево блокира движението по главния път Бургас-Малко Търново, съобщи БНТ. Хората излязоха на пътя в жегата, защото водата в чешмите им е некачествена, а авариите са една след друга. В протеста участваха над 100 жители от трите села – Маринка, Твърдица и Димчево.

Според местните водата е негодна за пиене заради неприятната си миризма и тъмен цвят. Оказва се, че проблемът с водоснабдяването в селата край Бургас не е от скоро, а продължава вече няколко години.

Това е причината хората да настояват за изграждането на нов водопровод. Те са внесли жалба и подписка до ВиК-Бургас, но до момента оттам реакция няма. Жителите обявиха, че са готови да продължат с протестните действия, докато проблемът с водата в трите села не бъде решен.

Самите протестиращи заявиха пред БГНЕС, че са три проблемите, заради които са излезли на пътя. Има проблем с налягането спрямо денивелацията на населеното място, проблем с питейната вода и проблем с авариите.

Втора седмица правим този протест, ако няма диалог с институциите – ще продължим. Дори в момента да няма аварии, идва време, когато авариите в пиков момент са около 20 на месец“, заяви един от протестиращите. Друг каза, че хората получават кожни и очни проблеми, когато ползват водата от водопроводната мрежа.

Настояваме да се изпълни проекта за нова канализация. Цялото село да бъде включено за водоснабдяване към язовир Камчия. Тези тръби сигурно са стари и сигурно вече са канцерогенни“, заяви кметът на Маринка Любомир Узунов. От ВиК Бургас заявиха, че протестът е неоснователен защото за 3 месеца в с. Маринка е имало едва 7 аварии.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!