Простакът изринал с багер дюните

Бизнесменът-мутра Иван Нончев от Бургас, който в началото на януари нае багеристи да изринат една от дюните на къмпинг „Смокиня“, създадена от природата в продължение на хиляди години, се завърна триумфално на плажната ивица край Созопол, разкрива в. „Уикенд“.

Бизнесменът Иван Ночев отново паркира караваната си на първа линия – вече има гледка към морето

Още от България

Луксозната каравана на търговеца на авточасти вече е окупирала огромен парцел в къмпинг „Смокиня“ напук на заканите на общината в Созопол, Министерството на туризма и РИОСВ – Бургас да наложат строги санкции на самозабравилия се простак и наемниците му и да го отстранят от плажа.

Скандалът със сринатата хилядолетна дюна избухна на 10 януари 2019 г., след като жители на Созопол и музикантът Васил Гюров алармираха, че багер е разрушил близо 2 декара пясъчни образувания в защитената територия „Пясъчни дюни „Каваци“. След публично избухналото недоволство, институциите уж се активизираха. Проверка на РИОСВ – Бургас и МВР установи, че 45-годишния бизнесмен от Бургас Иван Нончев е отговорен за престъпното деяние. Късо остригания баровец купил през пролетта на 2018 г. парцел от 680 квадратни метра край къмпинг „Смокиня“. Миналото лято богаташът чучнал караваната си и химическа тоалетна на плажа, но му възникнал проблем – дюните му скривали гледката към морето.

„Тоя пясъчник ще го изрина, теренът си е мой. Само стой и гледай!“, заканвал се да „ремонтира“ природата по своя вкус пред останали къмпингари простакът от Бургас. Тарикатът осъществи престъпното си деяние в първите дни на януари, когато нае двама багеристи, плащайки им 1000 лева, за да изринат дюните с багер. Онези разораха варварски една от най-големите и стари дюни на „Смокиня“, простираща се върху 2 декара, унищожавайки я безвъзвратно и завинаги.

Иван Нончев

Бизнесменът простак и съучастниците му бяха арестувани, но не и подведени под наказателна отговорност, напук на заканите на министрите Нено Димов и Николина Ангелкова да го пратят в затвора. В крайна сметка Нончев плати гаранция от 10 000 лева за деянието си и с това случая за институциите сякаш приключи.

Днес Нончев триумфира на плажа пред къмпинг „Смокиня“ – „пясъчника“, скриващ му гледката към морето, липсва. Очевидно липсва и държавата…

Коментари