Променят Закона за лова само с консенсус

Оттеглят предложенията за промени в Закона за лова, за да се прецизират, съобщава БНР.

Причината е силната обществена реакция.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Мирослав Маринов обясни, че са получени над 1500 становища и предложения. Предстои те да бъдат разгледани, така че до месец да има консенсусен проект.

Маринов поясни, че законопроектът не се връща за цялостно преразглеждане. В сформираната разширена работна група са включени също природозащитници и представители на университетските среди. Проведени са срещи с Фондация „Четири лапи“ и Българското дружество за защита на птиците.

Маринов увери, че ако обществото действително е против промените, те ще се съобразят. Той бе категоричен, че няма да се разрешават отрови, взривове, неселективни капани, огледала, електрошокове и други забранени средства.

По отношение на използването на термовизия като средство за нощен лов Маринов поясни, че термовизията ще бъде средство само за откриване на обекта, а стрелбата ще се осъществява с уреди за нощно виждане.

Той увери, че ще бъдат предложени такива промени, които ще се приемат с консенсус.

Относно намесата на армията и полицията в отстрела на диви прасета Маринов поясни, че са имали предвид „служители на МВР и МО, които са ловци и имат право на подборен отстрел на дивя свиня“.

По негови думи санитарният отстрел ще се практикува само в определени региони, където плътността на дивата свиня е в определена концентрация.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!