Специален брифинг направи Прокуратурата на Република България, посветен на „клеветнически и неистински“ твърдения от страна на представители на управляващото мнозинство.

Въпросните твърдения засягат престижа на съдебната власт и уронват устоите на правовата държава, както и основни национални и европейски ценности, заяви заместник-главният прокурор Десислава Пиронева.

Изказванията, цитирани от нея, обхващат периода от 15 до 27 март 2022 г., но такива имало изключително много година назад. На брифинга бяха представени цитати на представители на властта, сред които премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и др., но бе намесено и изказване на представител на опозицията – бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

„Тези твърдения са насочени персонално срещу отделни магистрати и се прави опит да се урони престижа на съдебната власт. В последната година Прокуратурата на Република България отчита много „атаки“, имащи политически характер от страна на представители на изпълнителната и наказателната власти, насочени срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата“, каза заместник-главният прокурор. И подчерта – именно персонализирането на атаките е основният проблем, най-вече що се отнася до обвинители, работещи по знакови дела с голям обществен интерес.

Конкретни примери за спорните според прокуратурата изказвания бяха дадени в изобилие. Изброяваме само някои от тях – твърдения на Христо Иванов, че държавното обвинение бездействало по „Барселонагейт“, че нямало отчетност на бюджета спрямо ефективността, на Бойко Рашков, че не искат да разпитат укриващия се в Дубай Васил Божков, на финансист номер едно Асен Василев, че чак сега се действало по сигнала за изгубените от държавата над 500 милиона от дейността на хазартния бос и др.

От прокуратурата нееднократно подчертаха – не желаели война между институциите, а напротив – държат на взаимодействие и ефективна работа. „Приветстваме изказването на г-н Кирил Петков, че не трябва да има никаква толерантност към корупцията и че никой не е над закона. Това може ефективно да се постигне чрез диалог и взаимодействие на институциите според компетентността на всяка от тях и съблюдаване на принципа на правовата държава и разделението на властите“, каза Пиронева. И посочи – създалото се напрежение между прокуратурата и властта единствено вредяло на сигурността на гражданите и подпомагало престъпността.

Прокуратурата ще публикува официалното си становище заедно с проблемите според тях цитати на официалната си интернет страница. „За да могат гражданите да си изградят реална оценка на реалните факти. Тъй като това е първото изявление в тази връзка, то ще бъде представено от ръководството на прокуратурата. А в случай на следващ обзор, гражданите ще бъдат уведомени в подходяща форма чрез медиите“, добави магистратът.

Коментари