Прокуратурата: Не е установено незаконно подслушване на политици

Прокуратурата взе отношение по темата за незаконното подслушване, която бе сигнализирана от Демократична България. Образувано е наказателно производство под надзора на СГП, възлжоено на НСлС, по делото са разпитани 11 свидетели, изискана е информация от ГДБОП, МВР и ДАНС.

От получените до момента отговори е видно, че не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45 НС, обяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

С оглед на информацията по делото е сезирано Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, от което е поискана инфорация има ли нарушение на закона и били ли са подслушвани в медиите лица. Това е независим държавен орган и единственият, осъществяващ контрол в защита правата на гражданите, чакат се резултатите от проверката, уточни тя.

Съгласно разпоредната на чл.357 от НК разгласяването на класифицирана държавна тайна е тежко престъпление, всеки гражданин, разполагащ с данни за престъпление, е задължен спрямо чл. 205 незабавно да уведоми орган на съдебното производство или друг компетентен орган. Прилагането на специалните разузнавателни средства се разрешава от съдия, пример при тероризъм, обясни говорителят на Иван Гешев.

В тази връзка прокуратурата предупреждава – разпространяването на неистини и фалшиви новини, още повече в такова време е нарушение на закона, уронва престижа на институиите, руши българската държавност, подобно престъпление подкопава устоите на правовата държава и е в интерес на извършителите на престъпления. Ще продължим да се противопоставяме остро прокуратурата на РБ да бъде използвана за политически цели и да е въвлечена в тях, ще се работи при стриктно спазване на закона, категорична бе Милева.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!