Прокуратурата иска районните кметства в София да изготвят инструкции за дезинфекция

Софийската градска прокуратура изготви предложение към кмета за предприемане на действия, свързани с дезинфекция заради сложната епидемична ситуация.

Първоначално за генерална превенция спрямо некоректни практики от страна търговци и производители в търговската мрежа в обхвата на възложената проверка на предлаганите дезинфектанти и други средства за защита са били включени и нискобюджетни магазини от типа „Магазин за един лев“ .

При полицейска проверка по сигнал бил установен опасен антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета на въпросния продукт не отговаряло на неговото съдържание. Веществото било изготвено от столична фирма, като смесването на различни активни съставки било в произволно избрани съчетания и без спазване на никакви технологични норми.

При проверки е била установена положителна практика в столичния район „Средец“ – изпратено служебно писмо от кмета до общото събрание, в което са дадени разяснения относно дезинфекция на общите части на сградите, препоръките на Регионалната здравна инспекция за извършването й, както и за избора на дезинфектанти. Обръща се внимание и на възможността за проверка на тяхното съответствие на необходимите изисквания, чрез справка в регистъра на биоцидите на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Прокуратурата препоръчва тази практика да се приложи във всички 24 районни кметства в София. Те трябва да изготвят препоръки и инструкции за противоепидемични мерки срещу разпространението на вируса, като за тях трябва бъдат информирани представители на общи събрания/сдружения на собствениците в режим на ЕС в Столичната община.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!