Прокуратурата допълва списъка с ценности открити на „Московска“ 43

Броят на иззетите от офиса на ул. „Московска“ №43 предмети с белези на движими културни ценности достигна 6 566, съобщават от прокуратурата.

Продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43.

В хода на извършените през м. август 2020 г. претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети нови 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност.

Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от обвиняемия В.Б. по реда на Закона за културното наследство общо 212.

Действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

Припомняме, че юни Спецпрокуратурата откри нови антики в мазето на офиса на „Московска“ 43. 

Прокуратурата направи прогноза за над 10 000 ценности от музея на Божков. 

На 3 февруари започна операцията по изземването на антики от офисите на „Нове холдинг“.

През февруари месец бе създадена и работна група между тогавашния вътрешния министър Младен Маринов, културния му колега Боил Банов и главния прокурор Иван Гешев срещу трафика на културни ценности.

Припомняме, бизнесменът Васил Божков е с повдигнати обвинения за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба и др. Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства – обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите, като бяха добави още обвинения до 18.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!