„Сега се вижда, че ДПС са били главният тиранин, не толкова ГЕРБ. Те са използвали ГЕРБ политически, за да контролират институции“. Това каза пред БНР бизнесменът Иво Прокопиев, издател на „Капитал“ и „Дневник“, и добави:

„ДПС се занимават със защита на икономически интереси и с кадруване в независимите регулатори. … Трябва да си зададем въпроса какво е ДПС. Това политическа партия ли е, или някаква корпоративна бизнес организация, съвкупност от икономически интереси с представители в парламента“.

Прокопиев подчерта, че Делян Пеевски е станал метафора на тиранията в институциите. Според него Движението за права и свободи не се занимават със социалните проблеми на българските турци.

Той подчерта, че завеждането на дела срещу депутати от ДПС е неговият начин да изрази публично, че това, което те говорят, са абсолютни лъжи и манипулации:

„Призовах ги да свалят депутатския си имунитет, за да ги съдя за клевета, но те едва ли ще го направят. Затова ще ги съдя най-вероятно за вреди, което е само финансова компенсация. Както знаем – ДПС едва ли финансово мога да ги притесня с нещо“.

Прокопиев изказа мнение, че темата с т.нар. златни паспорти „очевидно е свързана с нещо, което ДПС ги притеснява силно“.

Бизнесменът допусна да има фиксация върху него от страна на хора от ДПС:

„Тя не е взаимна. … Хората в случая изобщо не са важни. Персонално отношение към никого от тях нямам. … На ДПС им трябва огледален образ, пропаганден, за да създадат фалшивата представа, че има друг център, който иска да овладее институциите. Единствената им цел е да спрат промените. Това искат да направят ДПС – да създадат този шум, за да може нищо да не се промени. Крайната цел е да няма промени в регулаторите, да няма промени в начина, по който се усвояват средства от обществените поръчки, да няма промени в начина, по който банките финансират. Бяха източени пред очите ни две банки, трябва да чакаме трета ли, за да ни се отворят очите“.

По думите на бизнесмена управляващата коалиция „се движи в правилната посока и е от правилната страна на движението на пътя“:

„Правителството твърде много залага отново на държавните инвестиции. … Приоритет трябва да са частните инвестиции. Хората отново да имат доверие в българските закони, правила, съд, институции, така че отново да започнат да инвестират в България. През последните 10 години българските инвеститори спряха да инвестират в българската икономика“.

Бизнесменът и издател подчерта, че свободата в обществото може да се гарантира от свободни медии и свободен бизнес.

„КПКОНПИ е изключително репресивен апарат, който не трябва да има възможност да е в ръцете на никого. … Откакто има този закон няма инвестиции. Никой няма да иска да инвестира в място, където някой политик може да ви блокира инвестицията за период от 5-7-10 години. Не става въпрос за конфискация. КПКОНПИ през тези години не е успяла да конфискува нищо, само блокира активи“, коментира още Прокопиев и уточни, че Сотир Цацаров е бил идеолог на този закон:

„Не трябва законът да дава възможност за нов Цацаров“.

Коментари