неделя, май 26, 2024

Проходът „Петрохан“ проходим, но при зимни условия

234 машини почистват и обработват пътищата в страната при засилващ се снеговалеж. Има готовност да се включи и допълнителна техника, уверяват от АПИ.

 

Проходът „Петрохан“ е проходим при зимни условия, снежната покривка в района е около 40 см. Още вчера, когато започна снеговалежът, пътноподдържащата фирма обработва настилката на прохода и работата не е спирала.

 

За утре за 14 области в страната – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Сливен, Кърджали и Хасково е определен жълт код за потенциално опасно време със значителни валежи сняг и условия за снегонавявания.

Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, и да шофират със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

 

При необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя, предупреждават от АПИ.

 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!