вторник, април 16, 2024

Проф. Топалов: Мечтите на РСМ да прескочат София, са неизпълними

„Много хора бъркат Европейския съюз със Съветския съюз. Мечтите на нашите приятели и роднини от Република Северна Македония ЕС да ни наложи да ги пуснем да започнат преговори е доста суетна и неизпълнима„. Това заяви пред БНР проф. Кирил Топалов.

Той е член на Смесената българо-македонска комисия, чиято цел е да реши историческите спорове между България и РСМ. 

По думите на дипломата Топалов в ЕС са наясно, че „тази държава не се е реформирала нито на милиметър от онзи тоталитарен комунистически модел в бивша Югославия, който я беше формирал и я управлява и до днес. Република Северна Македония (РСМ) е най-нереформирана държава от бившите югославски републики, категоричен е той.

Проф. Топалов припомни, че инициативата за присъединяване на Западните Балкани към ЕС е на българското правителство – кабинета „Борисов- 3“. Идеята бе застъпена на Срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и страните от Западните Балкани, състояла се на 17 май 2018 г. в София. Тогава бе потвърден ангажиментът на Съюза за продължаване на разговорите за членство.

Ние сме имали винаги най-доброто братско, приятелско, роднинско намерение и желание към тази държава… Тя не може да се отнася така към майка си – България. Тя трябва трябва да се отнася към нас с уважение, както към всяка друга държава, но тя не се отнася както към всяка друга държава, а се отнася с дълбока омраза и ненавист„, каза проф. Топалов.

Той бе категоричен, че ако една нереформирана тоталитарно-комунистическа държава влезе в ЕС, тя ще бъде Троянски кон на Русия. Такава държава ще защитава интересите и на всички сили, които искат да дестабилизират Европейския съюз.

Според него дори и управляващите в Северна Македония да решат да сменят рязко политиката си към България, обществото в РСМ не е готово за промяна на отношението.

Припомняме, бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски призна, че от деца македонците са били възпитавани в комунистическа Югославия, че българите ще ги нападнат. Обществените медии в страната също поддържат негативен образа на България. Независимо, че България помага на Македония във всеки възможен момент, подобна помощ не се признава

Проф. Топалов се опасява, че политическите ръководители и на управляващата партия в РСМ – Социалдемократическата партия на Северна Македония (СДСМ), и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ искат реално страната да влезе в ЕС. Държавата е „потънала в корупция, а с влизането в ЕС корупцията ще бъде контролирана, поне до някаква степен, обясни дипломатът.

Проф. Кирил Топалов не очаква България да отстъпи от позицията си за началото на европреговорите на РС Македония.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!