вторник, април 16, 2024

Проф. Пламен Павлов: Македонската академия на науката се превръща в пропагандна машина

Македонската академия на науката и изкуствата /МАНИ/ се превръща в министерство на пропагандата от най-долнопробен тип. Това заяви професор Пламен Павлов, специалист по Средновековна история пред БГНЕС.

Повод за коментара му е поредната порция неистини за българската средновековна история и култура, разпространени от МАНИ под ръководството на академик Люпчо Коцарев. 

По думите на проф. Павлов не може да има „две тълкувания на ясни събития и личности, на всичко, което е казано в огромен брой исторически извори – византийски, западни, български, сръбски, арабски и др. Абсолютно никъде в тези над 1000 години, за които говорим, от IX век до XIX век, не се говори за македонци„, добави той.

Проф. Павлов припомни, че терминът „македонци“ се използва, но става дума за Източна Тракия, днешна Европейска Турция, и за нейното население. По етнически състав това население е българско, гръцко или арменско. „Дори Василий II Българоубиец се нарича Македонец, защото е представител на Македонската династия. Учените от МАНИ много добре знаят това„, подчерта проф. Павлов.

Според него наблюдаваме една пропагандна система, която постоянно променя позицията си. Това не може да бъде позиция на Академия, на научни среди в държава, която претендира да е европейска.

Претенции от страна на България няма, претенции има към историческата истина. Нека уважаемите академици да отворят документите и там тя е казана хиляди пъти. Виждаме старите македонски мантри в един още по-арогантен вид, отколкото бяхме свикнали от последните десетина години. Има втвърдяване на тона и за голямо съжаление МАНИ се превръща в министерство на пропагандата от най-долнопробен тип„, каза проф. Павлов, който е специалист по средновековна история.

Огромният брой на академиците в РС Македония е наследство от Титова Югославия. Там историческата и филологическата наука са превърнати в оръжия за борба, смята историкът, който прави аналогия между изявленията на председателя на академията и на други македонски академици и изказвания от 50-те и 60-те години на ХХ век.

Има и обидни и абсурдни квалификации. „Говори са за „Източен съсед“, под който се подразбира България. Определението „Източен съсед“ е език на омразата. Това е свидетелство за презрение и сарказъм. Самият този иносказателен език е съобразен, за да раздухва ниски страсти в македонското общество„, каза проф. Павлов. По думите му това не може да бъде тон за разговор с когото и да било, особено с България.

Той се противопоставя и на използването на сърбизираното име на България – Бугария.

Този „Източен съсед“ си има име и то е България, а не Бугария. Решително протестирам, че в македонските официални документи продължава да се използва сръбското наименование за България, макар в македонския език да няма никакъв проблем да се каже България. Чували сме от официални лица да го произнасят както е правилно“, обясни проф. Павлов.

Той препоръчва в РС Македония да бъде издадена книгата на Венко Марковски „Кръвта вода на става„.

Марковски е участвал в създаването на македонския идентитет и после се разкайва. Много противоречива, но важна личност. В книгата си Венко Марковски казва искрено, че от един народ направихме два. Това е най-ценното признание, което опровергава всичко. Той написва книгата си като отговор на „капиталния“ тритомен труд „История на Македония“ от 1969 г.“, описа проф. Павлов.

Тритомникът е мъдруван повече от четвърт век, за да започне изграждането на македонски идентитет. Една бездарна книга, написана отново от академици, повечето от тях бивши партизани. С всички тях Венко Марковски се е познавал и работил“, отбеляза проф. Павлов.

Подходът на София е цивилизован. На 23 май, в навечерието на Деня на българската култура и писменост, Софийската опера под ръководството на акад. Пламен Карталов ще бъде представена операта-оратория на Живка Клинкова „Кирил и Методий“, създадена през 1981 г. Тя е по текстове на Венко Марковски.

По думите на проф. Павлов там нещата са казани пределно ясно. Това е пътят да осмислим нашата култура и традиции, позовавайки се на истината и силата на изкуството. България предлага модерното, съвременно и обективно европейско решение как да се гледа на този въпрос, но македонският отговор е в стила на най-лошата титова гоьбелсовска пропаганда.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!