четвъртък, май 30, 2024

Проф. Милан Миланов би затворил „Пирогов“ и „Св. Анна“ за болни от коронавирус

Ако имах власт бих затворил болниците „Пирогов“ и „Св. Анна“ – да не се приемат болни дори с най-малкото съмнение за коронавирус и да работят с останалите хора. Нито инсултите, нито травмите (в София и в страната) са по-малко.

Институтът за спешна медицинска помощ „Пирогов“ трябва да се затвори, коронавирусът ще смути работата. Там пациент (с положителна проба – б.р.) е лежал 2-3 дни в болницата. Не знам в стая с колко болни е лежал, колко санитари, сестри са имали досег с него. Те всички влизат в карантина. Това заяви пред bTV проф. Милан Миланов – бивш шеф на „Пирогов, бивш зам.-министър и по-късно консултант на „Пирогов“. 

Вътрешната клиника е затворена, ще бъде преместена, до колко ще бъде опазена хигиената запита реторично той. В национален мащаб катастрофално закъсняхме, категоричен е доктор Миланов.

Ако заседанието на МС беше проведено преди 40 дни на затворено и сега имахме маски и защитни облекла, щеше да е друго, смята той. 

Проф. Миланов е скептичен до колко ще могат да бъдат изолирани болните от коронавирус – Клиниката по токсикология е отделена, може да се пази. В тази атмосфера изключително трудно работят моите колеги, категоричен е бившият шеф на „Пирогов“. 

Друг бивш директор на „Пирогов“ – доц. Спас Спасков смята, че паника ще има и от гражданите. Те ще търсят помощ и за много по-леки заболявания. От епидемиологична гледна точка – голяма болница да поеме болните от коронавируса.

„Пирогов“ е един цял квартал. Една от сградите се изолира. Няма начин в такава голяма болница да няма постъпване, смята доц. Спасков.

Проф. Миланов призова да се съобразим с разума и с опита. По думите му всичко трябваше да бъда решено предварително. 

„Очаквам взрив в София – това е най-големият град, сутрин се пълни, вечер се изпразва. Това е огромно движение на хора“, каза проф. Миланов и призова да няма паника.

Това е обикновен грип с усложнения при някои пациенти. Няма защо населението да се плаши, лечението може да се извърши и при домашни условия. Категорично против съм паниката и претовареното политическо въздействие върху моите колеги“, категорично заяви проф. Миланов.

По политически път това не се решава, решава се чрез експерти. Да се правят министерски съвети през 2 дни и това да се показва на публиката – това е недопустимо, създава паника. Къде е този министър на икономиката, който преди 40 дни трябваше да реши въпроса с маските и защитното облекло, запита проф. Миланов

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!