Проф. Марияна Стойчева: Коронавирусът извежда от контрол хроничните заболявания

Коронавирусът довежда до излизане от контрол на хроничните заболявания. За това предупреди в сутрешния блок на БиТиВи инфекционистът проф. Марияна Стойчева.

Активността на коронавируса ще продължи година, година и половина и само ваксината може да прекърши възходящата тенденция на заболяването, категорична бе проф. Стойчева.

Тя обясни, че пациентите с коронавирус, които постъпват в болница са изключително тежко състояние – с много придружаващи заболявания. За съжаление не можем да помогнем на всички и голяма част от пациентите загиват, посочи проф. Стойчев и допълни, че 104 легла за ковид пациенти има в инфекциозната болница в Пловдив.

Лекарите в Инфекциозната болница в Пловдив са лекували 900 пациенти с коронавирус и около 80 от тях са минали през интензивното отделение. Непрекъснато се обсъждат и приемат нови варианти за разгръщане на нови болнични легла, още от сега функционират допълнителни 37 легла в първа база на болницата и съвсем скоро ще започне да функционира още една база на болницата за лечение на пациенти с коронавирус.

Проф. Стойчева не смята, че инфекцията нараства като количество и че заболяването протича по-леко. 10% от легловия фонд на болницата във всички отделения е предвиден за пациенти с коронавирус.

Тя се надява, че новите по-строги мерки ще дадат резултат, защото това било единственият доказан метод за ограничаване на дадена зараза. Проф. Стойчева предупреди, че се намираме във война и всички трябва да го разберат.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?


Виж резултати

Да, властите държат положението
7.1%

Пълен хаос е
46.3%

Не, но това е пандемия
7.9%

Всичко зависи от личната отговорност
27.3%

Каква вълна – какъв вирус!
11.5%

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!