петък, юли 19, 2024

Проф. Костов: Заради запалянковците страдат хората, които месеци наред стоят у дома

Управляващите трябваше да се вслушат в алтернативните мнения преди да пуснат публиката на стадионите.

Такава позиция изрази пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към правителството, създаден заради ситуацията с коронавируса, във връзка с новия рекорд на новозаразени в страната.

Покрай компромиса, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред и не могат да реализират труда си. Управляващите трябваше да се вслушат в алтернативните мнения, преди да разрешат публиката на стадионите, а не днес да връщат ограничителните мерки.“ – коментира той.

По думите му, през последните дни съотношението на заразени спрямо общия брой тестове е било между 5 и 6%, а днес е 8,96%.

„Това означава, че имаме вече една по-висока вълна, но това не трябва да е тревожно и да изпадаме в паника. Това е процес, който се очакваше.“ – поясни проф. Костов.

Пулмологът е категоричен, че трябва да се отнасяме по-сериозно към опасността от вируса, който е между нас.

„В момента капацитетът на болниците не е запълнен“, заяви професорът и добави, че не може да се говори за претоварване на здравната система.

Според проф. Коста Костов, не може PCR-тестовете да се абсолютизират като безалтернативни и да се обявяват за 100% достоверни.

„Зависи кога е направен. В първите два-три дни от заразяването неговата чувствителност е 30%. Ако бъде направен при един инфектиран след 14-ия ден, той може да бъде позитивен, но съвсем не означава, че има вирус, който е способен да осъществи инфекция при друг.“ – посочи той.

Пулмологът напомни, че характерно за епидемията от COVID-19 е голямото количество безсимптомни пациенти и способността на една част от тях да пренасят заразата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!