понеделник, юли 15, 2024

Проф. Константинов: Да падне тайната на вота, за да може да се гласува дистанционно

Ще има нови играчи на предстоящите избори. Да помислим как ще гласуваме на 28 май (2021 г. – б.р.). В условия на пандемия е вредно да се гласува с машини – 1000 души да натискат един и същи екран, никой нормален човек няма да иска да пипа тази машина. Ако при всяко гласуване някой я дезинфекцира, тя ще гръмне.

Да се помисли за дистанционно гласуване – по пощата или по компютъра. За това трябва да се промени Конституцията – да се махне тайната на вота.

Това заяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов в коментар за математическия модел на ограничение на коронавируса.

Той даде пример с гласуването във Франция, след което е имало починали от COVID-19.

Няколко организации могат да вкарват данни в националния информационен портал за коронавируса. Всеки вкарва данни само с електронен подпис и винаги остава следа. Знае се в колко часа и в коя секунда сте вкарали електронния подпис.

Резултатите (за заразени, болни, направени тестове и починали – б.р.) са толкова точни, колкото са точни данните. Данните могат да бъдат манипулирани нарочно, ако някой реши да го прави това с електронния си подпис, но електронният подпис оставя следи.

Ако е имало 150 теста, 30 хил. са били повторени. Заразените у нас са около 5%, каза проф. Константинов. Заразен не значи болен, изтъкна той. 

От началото на пандемията 150 сега около 180 000 теста са направени. Тестовете са на около 3% от хората. Броят на заразените е около 5%, каза проф. Константинов.

У нас и по света общият брой на заразените расте. Броят на починалите на ден силно намалява. В Европа най-високата смъртност на ден е 5000 души на ден, сега смъртността е спаднала 16 пъти. Пандемията е в нова фаза – все повече се разболяваме и все по-малко умираме.

По умрели водим от 5 до 10 към едно. Отделни държави водим и 20 към едно, допълни проф. Константинов.

Той направи паралел, че от СПИН никой не умира, а от това, че техния организъм е нахлул вирус, не е срещнал имунната защита и човекът е починал. Развитите западни държави ги водим 10-11 на едно. България продължава да е един от отличниците. Най-големият отличник е Китай – този модел се прави на база глава от население. Броят на заразените може да се манипулира, но броят на починалите е виден, каза проф. Михаил Константинов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!