четвъртък, май 30, 2024

Проф. Иво Петров: В някои софийски болници затвориха кардиологичните отделения

Някои софийски болници закриха кардиологични отделения и ги превърнаха в ковид-отделения. В страната над 65% от болните са с кардиологични заболявания. Принудени сме да оцеляваме. Всеки който е против мерките, е против обществото. Това заяви пред Нова телевизия проф. Иво Петров, кардиолог.

Той критикува медийната политика и рекламите – „Събуждаме се с кроасани и бързи кредити, но не и с това колко важна е ваксината и че е спасила милиони животи. Подкрепям всичко, което намалява смъртността в България. Основният страничен ефект на незащитеното заразяване е смърт„, заяви кардиологът.

В коментар за ваксинацията се включи и д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, който живее и работи в Германия. Той призна, че сертификатът е някакъв начин да принудим обществото. Нямаме друг вариант, единственият проблем е, че сертификатът се въвежда късно.

Вирусният товар между ваксинирани и неваксинирани е сходен, обясни той.

Свилена Димитрова от Българска болнична асоциация обясни, че решението на болниците да подкрепят въвеждането на зелен сертификат за техните служители не е било лесно. Нямаме повече накъде да мърдаме – нито да увеличим леглата до безкрай, нито да натоварваме медиците. Ако очакваме политиците да ни намерят отговор… не довърши думите си тя.

Според д-р Аспарух Илиев хората останаха изненадани, защото не само медиите, но и голяма част от лекарското съсловие не подкрепят ваксинирането.

Той обясни, че всеки организъм образува различно количество антитела. Количеството антитела не означава тяхното качество. По думите на вирусолога изследването за антитела се прави в лаборатории, където серумът се добавя на вируси, подобни на ковид. Проследява се с каква сила този серум потиска заразяването. Тези тестове са трудоемки, не могат да се правят от обикновени лаборатории, изисква специално обучение, сили, поясни д-р Илиев.

Димитрова изтъкна, че всеки седми в болница е починал, без да уточнява дали тези пациенти са имали съпътстващи заболявания и дали не са се заразили в болницата с нещо друго.

Запитана още ли поддържа мнението неваксинираните да заплащат лечението си в болница, тя каза: „Искахме да акцентираме в обществото колко ни струва ковид днес – всеки един от нас, ако не може да си понесе отговорността към това общество.“.

Проф. Иво Петров призова да се види кривата на смъртността – ще види как вълните на ковида се добавя върху общата смъртност. Ние с нашата демографска криза не можем да си го позволим, допълни кардиологът.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!