Проф. Богов: „Зеленият сертификат“ не трябва да се дава след първа доза

Да се издава временен „зелен сертификат“ след първа доза ваксина е неправилно, защото в този случай ваксинираният все още не е защитен от коронавируса, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов.

„Това не означава, че този човек е пощаден от вируса. Изработването на антитела идва 15-20 дни след втората доза. Така се оказва, че ваксиниран със сертификат може да зарази в заведение неваксиниран с отрицателен тест.“ – коментира медикът.

Той прогнозира, че сертификатът няма да доведе до изграждане на колективен имунитет.

„Въвеждането на „зеления сертификат“ малко покачва активността на хората, които искат да се ваксинират. Така или иначе това няма да стане причина за очаквания колективен имунитет. Към днешна дата ваксинираните у нас са не повече от 30%. Исканият „зелен сертификат“ няма да доведе в рамките на месец до търсените 70% покритие.“ – поясни Борис Богов.

Той подчерта, че въвеждането на сертификата е трябвало да бъде обявено още през лятото, за да имат време хората да преценят дали им е важно да се ваксинират.

Срещу издаването на сертификат след първата поставена доза се обяви по-рано и ексминистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Абсолютна лудост е да дадеш сертификат на хора с една доза ваксина при положение, че ваксината защитава 14 дни след втора доза! Опасно, безразсъдно. Здравен ефект – нулев! Кацаров въвежда сертификати, които са автентични за България, но фалшиви за ЕС. България е в ЕС. Какво да добавя! Отдалечават ни от ЕС. Предстои шамар от Брюксел.“ – коментира той в социалната мрежа Фейсбук.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!