понеделник, юли 15, 2024

Проф. Балтов съветва да не се всява паника, положението с COVID-19 не е изтървано

„Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дена в болница до даване на първа отрицателна проба“.

Tова заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Нова телевизия, който е в изолация заради контакт със заразени с коронавирус.

„Ако гледаме какви са всъщност активните случаи, за днес те са над 1800, а тези на лечение в болници са около 21% от тях. Тези, които се нуждаят от интензивно лечение са по-малко от 5%. Всяко нарастване води до увеличаване броя на приетите в болница. Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но е по-тревожно, ако се регистрират 300. При това положение около 60 човека ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитета на болниците„, обясни той.

Според него не трябва да се всява паника. Положението не е изтървано, твърди той.

Проф. Балтов обясни, че проблемът в болница „Света Анна“ е свързан с огнището на болни в Самоков. Окръжната болница вече не може да поема контингента, за това в „Пирогов“ и „Александровска“ приемат част от пациентите.

„22-ма са приетите в „Пирогов“ пациенти и един, който е на апаратна вентилация. Това е 1/3 от капацитета ни. На всички ни се иска да се върнем към нормален режим на работа. В момента тече реорганизация. За съжаление, почивката беше не повече 2 седмици и отново влизаме в режим на готовност да поемем случаи на коронавирус“, заяви Балтов.

Директорът на „Пирогов“ апелира към населението да спазва мерките на здравното министерство и да се придържа към правилото за „Трите Д“. Според него страната е влязла в пик, когато са разхлабени мерките.

По думите му никоя болница няма мотив да обявява повече заразени, тъй като по този начин се губят плановите пациенти.

„Тази пътека е недофинансирана и отнема голям ресурс. Става толкова скъпо като лечение, че едва ли някой ще си позволи да вземе 2-3 фалшиви пациенти, за да си набави средства. Пътеката е 600 лв. В момента текат преговори между Българския лекарски съюз и Здравната каса, за да се вдигне цената й“, заяви той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!