Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс

С промените в Изборния кодекс, направени малко преди изборите, без обсъждане и без реална оценка за въздействие, се осъществява удар върху правната конструкция на нашата държава и са пример за непредсказуемост на управлението. Тези промени имат за цел единствено да гарантират победата на управляващите.

Това заяви държавният глава Румен Радев в изявление към нацията.

Президентът налага вето върху част от текстовете за промяна ва Изборния кодекс.

В обръщението си държаният глава посочи отново, че трите месеца на протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията, а сондажите регистрират рухналото обществено доверие. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за скандалите през годините. „Посегателството“ върху Изборния кодекс е мотивирано от същата цел, по мнението на държавния глава. С решенията на правителството да се отварят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации на управляващите.

С последните промени в Изборния кодекс се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и машинен вот, и на ръчното броене, което обезсмисля самото машинно гласуване, подчерта държавният глава. Той припомни и императивното изискване в законодателството машинно да се гласува на всички избори. 

Снемането от Народното събрание и ЦИК на решенията и отговорността да определят дали да се наемат или да се закупуват машините на практика означава бягство от отговорност на парламента, категоричен бе Румен Радев.

В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласувалите, като изцяло дава тези функции на „Информационно обслужване“ АД, посочи Радев.

Винаги съм подкрепял обществената необходимост от разширяване на възможностите за пряко участие на гражданите във властта, но това трябва да става при ясни правила, каза още държавният глава, като разкритикува и отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да се решават въпроси от компетентността на ВНС. Така, според Румен Радев, се смесват две констутиционни форми на гражданско участие в държавната власт.

По думите му всички промени имат ясната цел – да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори. Нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава, отстъпва се от ясни законови положения и се създават предпоставки за съмнения в изборите.

В края на обръщението си държавният глава разкритикува и правенето на толкова важни промени малки преди изборите без реален дебат. „Това е пример за непредсказуемост на държавната власт и управление“, посочи Румен Радев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!