Горанов наказания НАП
Владислав Горанов

Имаме достатъчно мнозинство в парламента, за да функционира нормално той. БСП имат правото да не се регистрират. Това е една технология на парламентаризма. Оставката на Валери Симеонов е решение на коалиционния съвет. Аз не защитавам думите на Валери Симеонов. Със сигурност обаче, ако той излезе от управлението, в коалицията ще настъпят трусове и промени, а на този етап ние не искаме това да се случва. Няма предпоставки за предсрочни избори и структурни промени. Не можем да хвърляме държавата в хаос, за да угодим на болните амбиции на някои хора от опозицията, които неистово искат да управляват без да имат реална подготовка и възможност за това. Това каза в сутрешния блок bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

„В България разходите в бюджета за хора с увреждания са над 2 млрд. лева. Сега добавяме едни нови 150 млн. лева. Те ще дадат възможности на хората, които са над 18 години и вече не са деца, но е трудно интегрирането им в работната сфера, да получават доходи и помощ. Тези средства няма да решат всички проблеми, но са стъпка в правилната посока. Основните жалони на Бюджет 2019 са инвестиции в човешките ресурси и образование, модернизация на армията, здравеопазване и социалните сфери. Обещахме да не променяме ставките на преките на данъците и го изпълняваме. Добрата новина е, че икономиката ни расте. Максималният осигурителен доход не е променян през последните 15 години. Бизнесът трябва да разбере, че за да задържим младите хора да работят тук, доходите трябва да растат. От бизнеса се оплакват, че няма работни кадри и трябва да помислят как да се реши този проблем. Процесът е труден и трябва да има комбинативно решение. Със сигурност няма бюджетна експанзия заради предстоящите избори догодина. В този бюджет ние изпълняваме обещанията си и управленската програма. Няма нищо предизборно в него. Обещахме повече пари за образование, за заплати на учители, повече пари за здравеопазване и социалната сфера, увеличение на пенсиите. Всичко това се случва“, категоричен беше финансовият министър.

„Приходната част на бюджета за тази година върви много добре. В министерството на труда се работи вече по темата за коледните добавки. Там трябва да се разработят различни варианти и ще се обединим около най-добрият. Предполагам, че до няколко седмици ще внесем предложение в Министерски съвет да бъдат отпуснати средства за коледни добавки. Темата на дебатите е колко точно ще бъде сумата, но по първоначални изчисления тя ще е същата като за великденските добавки. Общо говоря за около 50 млн. лева, които ще бъдат разпределени“, отговори Горанов на въпрос дали тази година пенсионерите ще получат коледни добавки. „Хората трябва да разберат, че цената на горивата не зависят от правителството. НСО е една скъпа таксиметрова компания. Точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява. Няма нищо целенасочено срещу омбудсмана. Тя ползва само кола и шофьор. Няма данни за заплахи към нея и не ползва охрана. За това казвам, че това е едно скъпо такси. Аз не ползвам кола от НСО. В правителство има и други колеги, които са се отказали. Нямам нищо против да се проведе дебат колите и шофьорите на НСО да отпаднат и за министрите“, разкри Владислав Горанов.

Коментари