Вчера, 3 март, страната ни отбеляза 140-атата си годишнина от своето освобождение от турски робство. В навечерието на националния ни празник колегите от Канал 3 провериха в парламента дали народните избраници знаят кой е написал българския химн и защо тържествената заря-проверка се провежда пред сградата на Народното събрание. Отговорът на първия въпрос е Цветан Радославов, а на втория – за да се отдаде почит на Цар Освободител, чийто паметник е издигнат на площада пред парламента. За огромно разочарование и съжаление повечето депутати не само си нямаха и най-малка представа какво да отговорят, но се опитаха да шикалкавят като на селски пазар. Обидно и срамно.Депутат разказа играта на Слави: Повелителят на политическата мис „Монокини“ щял да променя страната, това е възможно най-черният виц*Понякога България наистина напомня на позабравена новела от Кафка. Аз лично особено харесвам „Преобр…Jan 29 2018bulmedia.net

Съветваме ги да прочетат долните редове, за да не се излагат повече, при условие, разбира се, че са депутати и занапред. „Мила Родино“ е национален химн на България от 1964 г. Основа на музиката и текста е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян многократно, за последен път – през 1990 г.

Песента неведнъж е била критикувана, както поради произхода на мелодията, така и поради политическите промени в текста. Когато през 1964 г. е свикана комисия, за да приеме „Мила Родино“ за химн, на решението се противопоставя композиторът акад. Петко Стайнов, който твърди, че мелодията е еврейска, като това не дава основание тя да бъде химн на българите. Петко Стайнов е освободен от комисията и „Мила Родино“ става национален химн. Акад. Добри Христов също споменава, че мелодията е заимствана от еврейската музика, като уточнява, че в българската песенна памет има стотици мелодии, които са заимствани от други народи, и са станали неразделна част от българското музикално наследство. Добри Христов е и автор на първоначалния аранжимент на песента за еднороден хор. Впоследствие текстът е преработен от Димитър Методиев и Георги Джагаров и е направена допълнителна хармонизация от Филип Кутев и Александър Райчев. След 10 ноември 1989 г. на VII Велико Народно събрание са направени различни предложения за национален химн, включително и Шуми Марица, но окончателно се налага „Мила Родино“.

Ето оригиналния текст на Цветан Радославов:

Горда Стара планина,
до ней север се синей.
Слънце Витош позлатява,
към Цариград се белей.

Припев:
Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.

Хайде братя българи,
към Балкана да вървим.
Там се готви бой юнашки,
за свобода, правдини.

При приемането на песента като химн на България през 1964 г. последният куплет е премахнат и са добавени други два куплета, които след 1990 г. отпадат:

Паднаха борци безчет
за народа наш любим,
Майко, дай ни мъжка сила
пътя им да продължим

Дружно братя българи,
с нас Москва е в мир и бой,
партия велика води,
нашият победен строй.Говорят си двама депутати: Отказвам се. Излизам от листата и въобще – край с политикатаГоворят си двама депутати:
– Отказвам се! Излизам от листата и въобще – край с политиката!
– Ти луд …
Feb 28 2018bulmedia.net

Коментари