петък, февруари 23, 2024

ПП „Възраждане“ дава платформа на активистите срещу Стратегията за детето

Законът за социалните услуги застрашава многодетните семейства и определено създава страхове в много семейства.

На пресконференция в БТА днес от политическа партия „Възраждане“ обявиха пространство „Цитадела“, в което семействата, които се чувстват застрашени от социалинте и които искат да се противопоставят на новите занони за социални услуги, могат да си взаимодействат.

Николай Древчев, секретар на партия „Възраждане“, обясни, че първоначалната идея за проекта „Цитадела“ е бил да защити животът на децата от активистите на „Възраждане“, които биха могли да станат жертва на натиск. Проектът е отворен за всички семейства. Дренчев допълни, че който иска да се противопостави на този закон, може да посети сайта „Citadela.bg“. На сайта може да се намери информация как семействата да се държат, ако социалните дойдат, към кого да се обърнат.

Припомняме, че от месеци родители излизат на протести за отмяна на закона за социалните услуги, като преди това протестираха срещу Стратегията за детето. Работата по стратегията бе спряна, а влизането в сила на Закона за социалните услуги бе отложено.

Николай Дренчев заяви, че партия „Възраждане“ се бори срещу анти- детското законодателство, което дава власт на социалните служби и по този начин се отворя вратата за една огромна корупция, тъй като няма ясно определение за дете в риск.

Ако закона за социалните услуги се приеме, ще бъде трудно за нас да се борим срещу него, коментира Дренчев. „Закона за социалните услуги намушка многодетните семейства. Ако едно семейство стане обект на социалните услуги, тук вече се дава едно огромно поле за манипулации и злоупотреби“.

От ПП „Възраждане“ призовават всички граждани, които са против този закон, да се включат на протеста на 7 февруари от 13;00 часа. Протестът цели оставката на правителството.

Активистката на протестита Петя Бояджиева коментира проблема със задължителния, според нея, характер на социалните услуги. Според нея се предвижда социалната услуга да бъде заплащана от семействата и ако семейството не я заплати, ще се стига до глоба от 3 до 10 хиляди. Дори и само незаплащането на тази услуга довежда до възможност да се отнемат децата, изрази страховете на активистите Бояджиева.

Спорен нея това е и възможност за репресия, тъй като „НПО-та ще чакат всяко семейство да стъпи на криво, за да ползват тези социални услуги. Тук излизаме от демократичния избор, коя услуга да ползва. В самия закон за социалните услуги е заложено да се спекулира“ допълни Бояджиева.

Според нея това граничи с фашистки репресии. „В самия термин социална услуга- социалното подпомогне, променя смисъла на целия закон“, посочи Бояджиева.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!