ПГ на „Продължаваме промяната“ сигнализира за корупция на санитарно-ветеринарната зона на ГКПП „Капитан Андреево“, където преминавали хиляди ТИР-ове на ден. Депутатът Михаил Камбарев обясни казуса на трибунка в парламента.

„За състоянието на контрола на границата с Турция и ГКПП „Капитан Андреево“ са подадени 6 сигнала без резултат“, посочи той и обясни, че оттам минават храни с дестинация не само България, но и целия ЕС, и освен това има ръст на товарите.

„Има сведения, че на ГКПП „Капитан Андреево“ е имало системен подход за ограничаване контрола на държавата и ветеринарния контрол, застрашаващ целия ЕС“, обяви Камбарев. По думите му, след като от началото на годината Агенцията по храните е с ново ръководство, тя е установила, че частна фирма е обхванала санитарния контрол, а държавата е прехвърлила контрола на нея, като също така е „създадена зона на безотчетност и липса на култура“, на санитарно-ветеринарния контрол е единственото място, където отсъстват камери.

Вече са предприети действия и контролът е поет от инспекторите на БАБХ, започнала е проверка на административни документи. Имало и сериозен натиск срещу директора на БАБХ, депутати, зам.-министър на земеделието. В тази връзка „Продължаваме промяната“ е поканила утре на заседанието на Комисията за борба с корупцията към НС директора на фирмата, занимавала се с контрола на ГКПП „Капитан Андреево“, шефа на БАБХ, председателя на ДАНС и директора на ГДБОП.

Припомняме, че фитосанитарният контрол на влизащи в страната плодове и зеленчуци от Турция предизвика хаос и огромни опашки на ГКПП „Капитан Андреево“. Според зам.-министъра на земеделието Иван Христанов натовареният трафик на пункта е причинен от саботаж от страна на частен оператор, отказал да изпълнява договорните си задължения. Проблемът бил, че над 10 години операторът бил само един, като се предприемат действия за прекратяване на монопола му. Беше оповестено, че на „Капитан Андреево“ ще бъде разкрита държавна лаборатория, за която ще бъде закупено необходимото оборудване.

По-рано Иван Христанов съобщи, че е бил предложен подкуп на новоназначения изпълнителен директор на БАБХ Христо Даскалов. Случаят е от 19 януари, но подробности по него не бяха дадени.

Допълнително депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков оповести, че е имало и ново предложение за подкуп от същата фирма – този път в размер на 6 млн. лв. годишно. Предложението е било отправено чрез друг посредник – бивш депутат.

В началото на април пък премиерът Кирил Петков при проверка на пункта заяви, че единственият начин продукцията на българските производители да бъде защитена от нерегламентиран внос, е да има работещ механизъм на границата за спиране на продукти, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и на България.

Коментари