четвъртък, юни 13, 2024

Пожарникарите – с дълг, чест и готови на саможертва

Професията „Пожарникар“ – в нея думите дълг, чест и готовност за саможертва не са празни понятия, а начин на живот. Професия мъжка, трудна и рискована, която още с годините на нейното създаване България се превърна във важен елемент на утвърждаването на българската държавност.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към българските пожарникари на официалната церемония по случай празника им.

Благодарение на вашата отговорна мисия, в нашето общество има спокойствие и българите знаят, че дори в най-трудния момент могат да разчитат на държавата във ваше лице, обърна се Радев към пожарникарите. Дори днес вие сте на своя работен пост и изпълнявате с достойнство вашия високо отговорен и нерядко изключително опасен дълг, похвали ги той за работата, която вършат.

Нашето общество вижда вашата себеотдайност, професионални успехи, усилия и получавате изключително висока оценка, посочи Радев, който заяви, че е горд, че в труден момент хората могат да разчитат на пожарникарите.

Горските пожари стават все по-тежки и продължителни и само благодарение на вашата самоотвержена работа и с подкрепата на местната власт, ние успяваме да овладеем тази природна стихия и да ограничаваме щетите, доволен е Радев.

По думите му тенденцията да има повече природни бедствия, аварии и катастрофи са недвусмислен повод, че ние трябва да работим усилено за изграждане на още по-силен национален капацитет за реакция в такива ситуации. Трябва да имате необходимото съвременно оборудване, условия за подготовка, условия за живот и за социална мотивация, категоричен бе Радев.

Трябва да продължи работата за подобряване на координацията между институциите, за подготовката на доброволците, за укрепване капацитета на общините, настоя държавният глава. Румен Радев ще продължава да настоява пожарникарите да имат съвременен център за наблюдение, координация и управление. „Всички вие го заслужавате. Позволете ми днес, на вашия празник, да пожелая много сили, здраве, енергия и успехи на вас, на вашите семейства и близки. Честит празник“, завърши Радев.

Над 37 000 са произшествията, на които сте се отзовали пожарникарите за първите 8 месеца на 2021 г. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който участва по време на официалната церемония по случай празника на българските пожарникари.

Това означава, че на всеки 10 минути вие сте получавали сигнал за инцидент и сте тръгвали за мястото незабавно, обърна се Рашков, който поздрави пожарникарите за техния празник им благодари за свършената работа и преодолените трудности. Имате пълни основания да се чувствате удовлетворени от постигнатото в последните напрегнати месец, заяви вътрешният министър.

Рашков знае, че всеки ден на пожарникарите е изпълнен с рискове, трудности и предизвикателства. „Вашата професия изисква кураж и готовност за саможертва в името на обществото. Да защитаваш човешки живот, здравето и имуществото на хората е не само тежка отговорност, но и благословия, която получавате от стотиците хора, за които вие сте били последна надежда в случай на беда“, обърна се министърът към пожарникарите.

Пожарникарите заслужават своите отличия, защото са платили висока цена за тях, изправили са се лице в лице със стихията, оказали са помощ, спасили са човешки животи, били са разделени от семействата си в продължения на дни. Благодаря ви за избора, че работите с чест и достойнство за хората, които всекидневно ви се отплащат със заслужено доверие. Бъдете горди със своето професионално наследство, което е положено преди 116 години. Честит празник, завърши Рашков.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!