понеделник, юли 15, 2024

Повдигнаха обвинение на шофьора на тир за катастрофата край Лесово

След катастрофата с три жертви на пътя към граничния пункт „Лесово“, прокуратурата в Ямбол повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на молдовския шофьор на тир с украинска регистрация. Той е задържан за 72 часа, предаде БНТ.

Състоянието на двете пострадали жени, които вчера бяха транспортирани в „Пирогов“, остава тежко. Други 9 души са настанени в болницата в Ямбол

Припомняме, пътуващите в микробуса са отивали на екскурзия до Одрин. Пътували спокойно до момента на катастрофата.

„Просто нищо не помня, даже как съм излязла от автобуса, нито нищо. Те ми казаха, че са ме извадили, че са счупили стъклото и може би от това стъкло така ми е нарязано ухото, шиха ме и това е като цяло на мен друго ми няма. По тялото си имам други наранявания… Вадиха останалите хора, даже до мен сложиха един от починалите това вече си го спомням доста ясно.“ – разказва една то пътничките Румена Михайлова.

Според момичето, никой от пътниците не е бил с предпазен колан, а шофьорът на микробуса карал с нормална скорост. Пътят обаче е бил мокър и това е намалило шанса за ефективна реакция от страна на шофьора.

Състоянието на деветимата пациенти в ямболската болница е стабилно.

„След вчерашния транспорт на двете жени, които бяха в тежко състояние, останаха 9 пациенти. Всички са прекарали спокойно нощта, включително и двете пациентки в реанимация, които бяха в тежко, но стабилно състояние. Правени са кръвопреливания, състоянието им е стабилно.“ – разкри д-р Валентин Вълчев, директор на спешния център в болницата в Ямбол.

До момента разследването е установило, че 51-годишният молдовски гражданин, който е шофирал украинския ТИР, има вина за тежката катастрофа. Спрял вечерта около 23 часа на около 3 км от граничния пункт в края на образувалата се колона от автомобили.

„Шофьорът към този момент не оказва съдействие на разследването. Неговата версия е, че е спрял като последен автомобил в колона от Тирове, изчакващи преминаване през ГКПП, но ако се е случило това е станало много часове преди ПТП.“ – заяви наблюдаващият прокурор Милен Божидаров.

Една от версиите е, че шофьорът е заспал в кабината и затова не е тръгнал с колоната.

„Има установено незначително количество алкохол, което е несъставомерно, от приблизително 0,4 промила в кръвта,но това количество е изчислено към сутрешните часове на вчерашния ден. Евентуално при назначена химическа експертиза ще се търси колко е била концентрацията на алкохол в кръвта, когато автомобилът е паркирал на това място, т.е. е паркирал към това място.“ – поясни прокурор Милен Божидаров.

Ако вината на шофьора на тира за катастрофата бъде доказана, го заплашва затвор от 5 до 20 години.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!