Посланикът на ЕС в РС Македония вижда ясна перспективата за еврочленство

Перспективата за присъединяване на Северна Македония към ЕС е ясна и безспорна, заяви в интервю за МИА посланикът на ЕС в РСМ Дейвид Гиър.

Той обясни, че на среща на върха миналата година в Загреб, тази стратегическа цел е повторена от лидерите и нищо не се е променило. Северна Македония по своята география, по култура, по история е европейска държава, допълва Гиър, коментирайки и спора между РСМ и България.

Посланикът на ЕС изразява оптимизъм, че страната ще продължи напред в процеса на реформи, за да се присъедини към семейството на ЕС.

Относно двустранни спорове в процеса на разширяване, 27-те държави-членки на ЕС действат въз основа на единодушие. В други области това не е така, но в този случай е така. Просто означава, че 27-те членове трябва да се споразумеят, за да продължат напред.

„Ако погледнете назад към много решения, взети през годините с единодушие, ще видите, че понякога този процес на единодушие води до забавяния и отнема повече време. Разбирам, че хората се чувстват разочаровани, че искат да продължат напред, че са нетърпеливи. Но също така е важно да признаем, че пътят напред е да продължим да се ангажираме по тези въпроси„.

Според него, „това, което трябва да направим, е да се съсредоточим върху важното в този случай. Наистина са необходими две неща. Първо, Република Северна Македония и България да продължават да се ангажират за решаване на тези въпроси двустранно. На второ място, междувременно правителството тук продължава да прилага и ускорява процеса на реформи… На първо място, това е в интерес на гражданите, но второ, реформата и прилагането на свързаните с ЕС реформи са най-бързият начин за сближаване и присъединяване към семейството на ЕС“.

„Съобщението, което бих искал да предам много силно, е, че перспективата за присъединяване към ЕС за Западните Балкани, за Северна Македония е ясна и безспорна“, обясни Гриър. Евроатлантическа стратегическа ориентация на РСМ остава в сила.

По думите му не може да се говори за план Б, „няма план Б. Целта е присъединяване към Европейския съюз. Както казах, лидерите на ЕС последователно повтаряха европейската перспектива на Западните Балкани. Аз лично съм голям оптимист, че ще продължим напред и че чрез процеса на реформи Северна Македония ще стане част от семейството на Европейския съюз“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!