Половин милион не са получили лечение по време на пандемията

Ниските нива на ваксинация водят до тежките случаи на изкарване на инфекцията. За това предупреди здравният икономист Аркади Шарков в сутрешния блок на БНТ.

По думите му локдаунът вреди на икономиката и на здравната система и това би било стъпка в грешната посока. „500 000 са забавени или нелекувани случаи по време на пандемията, хора предимно с онкологични и сърдечни заболявания“, посочи Аркади Шарков.

Според него е налице несправяне с ваксинационната кампания и лоша промоция на ваксините от страна на властите. COVID-19 наистина нанася щети, важно е да се бори болестта, но и да се борят всички останали заболявания, с които се сблъскват хората, защото се усложнява обстановката за всички, предупреди Аркади Шарков.

Според него само за ковид пътеката средната стойност за лечение на пациенти е 3 000 лева. С 200% е средната стойност на лечение на пациентите, заразени с коронавирус, изтъкна Шарков.

Той посочи, че хората няма да приемат по-високи здравни осигуровки заради по-висок инфлационен период. Когато системата няма финансиране, започва да се лишава от кадри, започва да има недостиг и дефицит за лечение на болни хора, на лекарства и води със себе си тенденция на влошено здравеопазване, подчерта здравният икономист.

Аркади Шарков призова да се мисли занапред и за следващите години. Той е на мнение, че няма да има санкции от страна на европейските институции заради това, че България не се справя с ковид кризата, а самите санкции ще си ги понесем ние сами – икономически, социални и финансови.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!