понеделник, април 15, 2024

Политически напрегнатата година оставила отпечатък върху преброяването

Около 35% е успеваемостта при преброяването електронно при тази кампания у нас. Това отчита председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Значително по-добре и с по-голям обхват се е случила кампанията в малките населени места, където преброителите са срещнали не само повече разбиране, но повече отзивчивост и отговорност. „Всъщност преброяването прочете най-леко в районите, които са засегнати от демографската криза – говорим най-вече за Северозападна България. Там хората откликнаха и там преброяването е най-пълно. Аз го отдавам на това, че хората разбраха, възприеха тази значимост на преброяването, тъй като те усещат, че събраната информация би била от тяхна полза за политиките, които могат да подобрят положение на населението в тези места“, заявява Цветарски.

Иначе кампанията, което стартира през септември месец, все още не е приключила, тъй като продължават да се обаждат хора, непреброили се по една или друга причина. Пред news.bg Сергей Цвегарски разказа за случай, в който жена се е обадила, за да си плати глобата, тъй като не е била преброена. Тази жена не само няма да получи глоба, но и ще бъде добавена в статистическите данни най-коректно.

Повече трудности и повече необхванати лица има в големите градове, и заради гъстотата на населението, но и заради натрупването на редица негативни фактори, включително епидемията, ограниченията, а и самото отлагане на кампанията по преброяване с една година. Допълнително хакерските атаки към системата също са оказали своето влияние. Сергей Цветарски обаче откроява, че отпечатък е оставила и общата политическа напрегнатост в момента в обществото заради многото избори тази година. Допълнително кампанията се влияе и от съвременното общество, в което живеем със социални мрежи, интернет, в които всеки може да коментира включително и тази важна задача за обществото като преброяването и да има собствено мнение по нея.

„Всичко това оказва влияние върху отношението на хората към тази важна задача.“

Първите резултати от преброяването могат да се очакват преди Коледните празници, а до тогава служителите на НСИ ги очаква много работа.

Повече в интервюто на Сергей Цветарски пред Симеон Янев.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!